Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Uctievané slovenské legendy: Ocenili ich AŽ po SMRTI!

ilu Zobraziť galériu (6)
ilu (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Bratislavské Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava patrilo v stredu večer slovenskej hudbe, jej autorom a interpretom. Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) odovzdával honorárne a štatistické ceny za rok 2022. Medzi ocenenými boli aj zosnulé legendy Miro Žbirka a Braňo Hronec.

Galéria: Odovzdávanie cien SOZA

Prvenstvo v kategórii skladateľ najhranejších hudobných diel získal dvanásty raz po sebe Ivan Tásler, líder skupiny IMT Smile, ktorý má na svojom konte aj jednu autorskú cenu SOZA ešte za rok 2005, keď bola spoločná kategória pre autora hudby a textára.

Prvenstvo v kategórii textár najhranejších hudobných diel obhájil Vladimír Krausz. Je to jeho piate ocenenie po sebe. Krausz píše texty pre skupinu IMT Smile, Katku Knechtovú, Adama Ďuricu a ďalších slovenských interpretov. "Dostávam otázku, ako sa stať textárom. Dobrý textár by mal mať načítaných veľa vecí, napočúvaných veľa skladieb, musí mať hudbu rád a musí mať rád slovenčinu, ja som ju mal veľmi rád. Celkovo je lepšie, ak text píšem voľne a niekto ho potom zhudobní. Ale veľakrát sa mi stalo, že hudba už bola a tak ma to chytilo, že som v nej hneď počul budúci text, ktorý idem písať. Počul som melódiu a hneď počul aj slová. Niekedy mi interpret povie základnú tému, je to potom ľahšie," povedal pre TASR ocenený Vladimír Krausz.

Uctievané slovenské legendy: Ocenili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

V kategórii zvukový nosič získal ocenenie album Posledné veci legendárneho Mira Žbirku, ktorý dokončil a produkoval jeho syn David. Manželke Katke tak pribudla k štyrom českým cenám Anděl aj slovenská soška Eurydiky od sochárky Jany Brisudovej. "Veľmi ma teší, že ten album žije, môj plán je ku každej skladbe z albumu urobiť videoklip, zatiaľ sa to podarilo pri štyroch skladbách. Preto som rada, že stále rezonuje a dúfam, že ešte nejakú dobu bude, že niektoré skladby z neho prežijú tak, ako sa to podarilo veľa Mekyho skladbám predtým. Je to album, na ktorom som mala väčší podiel ako na predchádzajúcich. Teší ma, že ho produkoval David, nie že by to na neho ostalo, to sa rozhodol Meky a o to je lepšie vidieť reakcie na ten album. Tie ocenenia sú trocha aj pre Davida," uviedla pre TASR spevákova manželka Katka Žbirková.

Uctievané slovenské legendy: Ocenili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

V kategórii najhranejšia skladba patrí ocenenie piesni To okolo nás skupiny Para feat. Jana Kirschner. V kategórii najúspešnejší mladý autor získala ocenenie speváčka Nikola Barľaková, známa z účinkovania v a capelle For You. "Poslednú dekádu môjho života som strávila práve s a capellou For You, v ktorej som bola aj posledné roky najaktívnejšia, čo sa týka autorskej aj aranžérskej tvorby. Od januára 2023 som sa osamostatnila a snažím sa stále ostať pri autorskej tvorbe, písať si nové veci a produkovať ich pre seba," uviedla ocenená Nikola Barľaková.

Uctievané slovenské legendy: Ocenili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Najúspešnejším autorom v online je známy slovenský raper Kali, občianskym menom Koloman Magyary. Najúspešnejšou skladbou online je Zatancuj si so mnou v podaní Adama Ďuricu. "Beriem to tak, že je to zadosťučinenie pre moju prácu a napredovanie, hlavne pre mojich spolupracovníkov, ktorí sa na tom podieľali, pretože musím podotknúť a podčiarknuť, že žiadny z tých hitov som neurobil sám. Nový album je v procese, teraz vydám nejaké single, práve vyšiel singel Vietor a ešte mám vo finále rozrobenú pesničku Chcel by som vedieť s Petrom Lipom," povedal pre TASR ocenený Adam Ďurica. 

Uctievané slovenské legendy: Ocenili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Veľká cena SOZA za celoživotné dielo sa udeľuje žijúcemu autorovi, ktorý sa svojou tvorbou významnou mierou pričinil o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry. Za rok 2021 ju získal skladateľ Ladislav Burlas, za rok 2022 ju husľový virtuóz, skladateľ a upravovateľ ľudových piesní Štefan Molota. Zápis do Zlatej knihy SOZA sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby. Za rok 2021 boli do Zlatej knihy SOZA zapísaní skladateľ Andrej Lieskovský a textárka Viola Muránska, za rok 2022 skladateľ Jozef Malovec a hudobník Braňo Hronec. „V mene otca sme celá rodina za túto cenu veľmi vďační a vážime si to. Škoda, že sa toho nedožil. Bol to výnimočný človek a perfekcionista,” povedala pre Topky.sk jeho dcéra, speváčka Suzie Hroncová. 

Uctievané slovenské legendy: Ocenili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Viac o téme: SOZAMiro ŽbirkaBraňo Hronec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu