Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rozlúčka s Kráľovnou Alžbetou II. (†96): Prísne opatrenia, tisícky policajtov a... V kilometrových radoch budú čakať aj 20 HODÍN!

S kráľovnou Alžbetou II. sa budú chcieť rozlúčiť davy priaznivcov. Zobraziť galériu (9)
S kráľovnou Alžbetou II. sa budú chcieť rozlúčiť davy priaznivcov. (Zdroj: SITA a profimedia.sk)

LONDÝN - Británia sa pripravuje na rozlúčku s kráľovnou. Telo najdlhšie slúžiacej panovníčky v britskej histórii sa včera vydalo na niekoľkohodinovú cestu zo zámku Balmoral do metropoly Škótska Edinburghu, kde sa s ňou budú môcť obyvatelia kráľovstva rozlúčiť. Od stredy budú mať rovnakú príležitosť aj v Anglicku, kde sa pred Westminsterom očakávajú niekoľkokilometrové rady.

Viac o úmrtí kráľovnej Alžbety II. si prečítate TU!

S obľúbenou Alžbetou sa bude lúčiť celá Británia. Dnes majú šancu uctiť si jej pamiatku v škótskom Edinburghu, kde bude rakva s jej telom vystavená 24 hodín. Počas zajtrajška ju presunú do Anglicka.

Tam si budú môcť naposledy uctiť pamiatku mŕtvej panovníčky od stredy 17:00 miestneho času až do pondelka 6:30. V ten istý deň potom prebehne aj štátny pohreb.

Westminsterský palác, kde sa bude rakva nachádzať, tak bude čeliť veľkému návalu ľudí, ktorí budú chcieť dať posledné zbohom svojej kráľovnej. Celú rozlúčku budú sprevádzať obrovské bezpečnostné opatrenia. Ako informuje Daily Mail, pred vstupom do samotného paláca bude musieť každý prejsť dôkladnou prehliadkou. Do vnútra ľudia nebudú môcť nosiť kvety či väčšie tašky a zakázané bude takisto fotografovanie.

Na bezpečnosť v londýnskych uliciach bude dozerať približne 10-tisíc policajtov, 1500 vojakov a niekoľko tisíc stewardov. Lúčiaci sa ľudia nebudú môcť zastaviť, ale budú musieť neustále kráčať, keďže sa odhaduje, že za jednu hodinu palácom prejde približne 3000 ľudí. Westminster bude otvorený 24 hodín denne a celková návšteva od stredy do pondelka sa odhaduje na 325-tisíc ľudí.

Rady, v ktorých budú ľudia čakať, by podľa odhadov mohli dosiahnuť až 8 kilometrov a čakať by sa v nich mohlo aj 20 hodín. Polícia upozornila, že počas čakania nebudú môcť ľudia piť alkoholické nápoje a ktokoľvek, kto bude pod vplyvom alkoholu, bude z radu okamžite vyhodený.

Viac o téme: Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu