Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na pohreb kráľovnej Alžbety II. nepozvali nikoho z Ruska, Bieloruska a Mjanmarska

Britská kráľovná Alžbeta II. počas mimoriadneho televízneho prejavu k občanom Veľkej Británie a Spoločenstva národov (Commonwealth) Zobraziť galériu (2)
Britská kráľovná Alžbeta II. počas mimoriadneho televízneho prejavu k občanom Veľkej Británie a Spoločenstva národov (Commonwealth) (Zdroj: TASR/Buckingham Palace via AP)

LONDÝN - Predstavitelia Ruska, Bieloruska a Mjanmarska nie sú pozvaní na štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý sa uskutoční 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Irán bude na pohrebe zastupovať iba veľvyslanec.

Na pohrebe sa očakáva účasť približne 500 zahraničných predstaviteľov. Pôjde o najväčšie diplomatické stretnutie v Británii za uplynulé desaťročia. Hlavy štátov môžu so sebou zobrať iba jednu osobu. Slovensko bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová, sprevádzať ju bude jej partner Juraj Rizman.

Rakvu zosnulej Alžbety II. previezli do katedrály v Edinburghu
Zobraziť galériu (2)
Rakvu zosnulej Alžbety II. previezli do katedrály v Edinburghu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Scott Heppell)

Z dôvodu vysokej účasti budú účastníkov zvážať na obrad do Westminsterského opátstva autobusmi. Výnimku budú mať iba niektorí politici, ako napríklad americký prezident Joe Biden, ktorý z bezpečnostných dôvodov pôjde svojou obrnenou limuzínou.

Viac o téme: PohrebNepozvaliRuskoKráľovnáAlžbeta II.BieloruskoMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu