Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Detaily POHREBU legendárneho Juraja Jakubiska (†84): Rozlúčka ako s Gottom... Na Slovensku NEBUDE!

Rozlúčka s Jurajom Jakubiskom bude v Prahe. Zobraziť galériu (2)
Rozlúčka s Jurajom Jakubiskom bude v Prahe. (Zdroj: Jan Zemiar)

PRAHA - Koncom minulého týždňa verejnosť zasiahla správa o smrti Juraja Jakubiska (†84). Išlo o legendárneho slovenského režiséra a scenáristu, ktorého filmy výrazne ovplyvnili slovenskú kinematografiu. Niet preto divu, že Česi a Slováci netrpezlivo čakali na informáciu, kedy a kde sa s ním budú môcť poslednýkrát rozlúčiť. A detaily pohrebu sú už známe!

Informáciu o poslednej rozlúčke Juraja Jakubiska priniesol český denník Blesk. Konať sa má v sobotu 4. marca od 13:00 v katedrále svatého Víta v Prahe, kde prebehne za legendárneho slovenského režiséra zádušná omša.

Galéria: Juraj Jakubisko

Na tomto istom mieste sa v roku 2019 verejnosť a blízki lúčili aj s maestrom Karlom Gottom. A rovnako ako vtedy, aj pri tejto rozlúčke sa očakáva veľká účasť jeho skalných obdivovateľov zo Slovenska aj z Českej republiky. 

Ako portál ďalej informuje, na pohrebe by nemal chýbať rodinný priateľ, exprezident Václav Klaus. Prezident Miloš Zeman sa však zúčastniť nemôže. „Pán prezident pošle veniec so stuhou prezidenta republiky,“ povedal denníku Aha! hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček. 

Zádušnú omšu bude celebrovať kardinál Dominik Duka. Slováci sa zaujímali, či sa s našim velikánom budú môcť rozlúčiť aj na Slovensku, kontaktovali sme preto v tejto súvislosti vdovu Deanu Jakubiskovú, ktorá nám potvrdila, že rozlúčka bude iba v Prahe. 

Juraj Jakubisko zomrel v piatok 24. februára 2023 vo veku 84 rokov. Posledných 13 mesiacov svojho života režisér bojoval s rakovinou jazyka, kvôli ktorej musel mať špeciálny prístroj na priamu výživu do žily. Len pár dní pred smrťou mu lekári oznámili dobrú správu, že sa nádor zmenšuje. 

V katedrále svatého Víta v Prahe sa v roku 2019 konala rozlúčka aj s Karlom Gottom.
Zobraziť galériu (2)
V katedrále svatého Víta v Prahe sa v roku 2019 konala rozlúčka aj s Karlom Gottom.  (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Viac o téme: Juraj Jakubisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu