Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozruch pri dražbe obrazu Karla Gotta (†80): Jeho pravosť spochybnila vdova Ivana… TOTO všetko nesedí!

Karel Gott bol okrem výborného hudobníka aj talentovaným maliarom. Zobraziť galériu (5)
Karel Gott bol okrem výborného hudobníka aj talentovaným maliarom. (Zdroj: Karel Gott Agency)

PRAHA - Presne v deň 1. výročia smrti legendárneho českého speváka Karla Gotta (†80) sa do dražby dostal údajne jeden z jeho obrazov. Ten mal Maestro pred rokmi venovať vysokopostavenému súdruhovi ŠtB Miroslavovi Soukupovi k 55. narodeninám. Okolo aukcie je však rozruch - pravosť diela spochybnila vdova Ivana Gottová (44). Toto všetko vraj nesedí!

V dražbe je obraz s názvom Zátišie s ružami. Na jeho zadnej strane je nalepená spoločná fotografia Karla Gotta s manželkou bývalého komunistického papaláša Lubomíra Štrougala a plukovníka pohraničnej stráže, vysokopostaveného súdruha ŠtB Miroslava Soukupa. Práve tomu mal Maestro v roku 1981 venovať obraz k jeho 55. narodeninám. 

Galéria: Karel Gott

Aukciu však sprevádza nemalý rozruch. Vdova Ivana totiž pravosť tohto diela spochybnila. „Pani Ivana Gottová si nie je vedomá toho, že by jej muž niekedy takýto obraz namaľoval,“ povedala v utorok českému Blesku hovorkyňa Slávikovej rodiny Aneta Stolzová. A je vraj hneď niekoľko dôvodov, prečo má dôvod o originalite obrazu pochybovať. 


Škandalózna dcéra Karla Gotta šokuje: Kríza v manželstve s Ivanou... Len kvôli tomuto sa s ňou otec rozviedol!


„Nie je to jeho štýl, ani podpis nesedí,“ dodala hovorkyňa. Aukčná sieň si však za obrazom stojí. „Dielo Karla Gotta, ktoré sme zaradili do našej októbrovej aukcie, pochádza zo zbierky súkromného zberateľa. Dielo sme zodpovedne posúdili a bez pochýb ide o Maestrov obraz z roku 1981,“ povedal zakladateľ aukčnej spoločnosti Jaroslav Jakubec.

Faktom je, že Karel Gott a Ivana Gottová, vtedy Macháčková, sa zoznámili až v roku 1998, teda tvorbu tohto diela, pochopiteľne, zažiť nemohla. Obraz má dnes už iného majiteľa. Podľa venovania na zadnej strane ho plukovník Soukup venoval priateľovi Standovi. Súčasný majiteľ si však praje zostať v anonymite. 

Vyvolávacia cena diela začína na 1000 Kč, internetová dražba začala 1. októbra, teda na deň výročia Gottovej smrti a skončí sa 29. októbra. 

Pravosť tohto obrazu Karla Gotta spochybnila jeho manželka Ivana.
Zobraziť galériu (5)
Pravosť tohto obrazu Karla Gotta spochybnila jeho manželka Ivana.  (Zdroj: obrazyvaukci.cz)

Viac o téme: Karel Gott
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu