Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezident odpustil Mojsejovi, Žitného a Cinkotu sa amnestia netýka!

Dušan Cinkota a Rasťo Žitný zostávajú vo väzení, podmienka Braňa Mojseja je vymazaná. Zobraziť galériu (4)
Dušan Cinkota a Rasťo Žitný zostávajú vo väzení, podmienka Braňa Mojseja je vymazaná.

BRATISLAVA - A je to tu! Prezident Ivan Gašparovič dnes udelil amnestie slovenským odsúdencom. Týmto krokom odpustil napríklad podmienečné tresty, čo pre speváka Braňa Mojseja (45) znamená koniec problémov kvôli mareniu spravodlivosti. Činy s následkom smrti či pod vplyvom návykovej látky však omilostené nebudú. Moderátor Rasťo Žitný (35) či herec Dušan Cinkota (42) teda zostávajú vo väzení aj naďalej.

Konečne pokoj! Braňo Mojsej sa minulý rok dostal dvakrát do problémov. V apríli mu bol odobratý vodičský preukaz a uložená finančná pokuta za jazdu s 2,85 promile alkoholu v krvi. V máji ale dostal dokonca nepodmienečný trest v trvaní dvoch rokov.

Mojsej bol obvinený z marenia spravodlivosti kvôli peniazom, ktoré sa našli v jeho dome v súvislosti s vyšetrovaním vtedajšej manželky Nory. Spevák vyhotovil falošné podklady, aby dokázal, že suma 150 tisíc eur patrí jemu. Vďaka prezidentskej amnestii si však už s týmto trestom lámať hlavu nemusí. „Odpúšťam tresty odňatia slobody právoplatne uložené predo dňom tohto rozhodnutia, ktorých výkon je podmienečne odložený, s účinkom, že sa na páchateľa hľadí, ako keby nebol odsúdený,” píše sa v dokumente, ktorý dnes nadobudol platnosť.

Horšie sú na tom iné známe tváre. Právoplatné tresty za činy s následkom smrti sa totiž neodpúšťajú. To sa týka Rasťa Žitného, ktorému pod kolesami auta zahynul päťročný Tomáško Žilavý. Moderátor si bude musieť pobyt vo väzení odkrútiť vo vymeranej dĺžke alebo kým mu ho neskrátia za dobré správanie.

Prezident tiež neudelil milosť ľuďom s dlhodobejším trestom a tým, ktorí sa previnili voči zákonu pod vplyvom omamných látok. Dušan Cinkota, ktorého súd posadil za mreže na osem rokov, má teda smolu. Gašparovič sa už predtým postavil odmietavo aj k petícii, ktorú kvôli hercovi podpísalo mnoho známych tvárí.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu