Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Amnestie v Česku: Bol to výbuch radosti, opísal jeden z prvých prepustených väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Väznice v Českej republike budú prepúšťať trestancov na základe prezidentskej amnestie nonstop v priebehu celého dnešného dňa. Uviedol to šéf väzenskej služby Petr Dohnal. Sudcovia sa budú snažiť rozhodovať čo najrýchlejšie, aby neboli ukracované práva väzňov, lenže technické možnosti väzníc sú obmedzené.

Polícia v súvislosti s amnestiou posilňuje hliadky v oblastiach, v ktorých sa väznice nachádzajú. Polícia bude dohliadať na dopravu, ale aj na bezpečnosť, uviedla česká spravodajská stránka Novinky.cz.

Podľa námestníka ministra spravodlivosti Daniela Voláka by sa na základe najnovších informácií mohla amnestia týkať až 7416 ľudí. Sudcovia posudzujú jednotlivé prípady priamo vo väzniciach, na jeden stačí niekoľko desiatok minút. Všetci omilostení by sa z väzníc mohli dostať v priebehu nasledujúcich dní.

V Prahe by sa mala prezidentská amnestia vzťahovať približne na 560 ľudí, ktorí si odpykávajú trest za bránami pankráckej a ruzynskej väznice.

Prví amnestovaní väzni teda už od dnešného dopoludnia opúšťajú české väznice. Úplne prvých prepustili sudcovia v Tepliciach na severozápade Čiech, kde s nimi mali možnosť rozprávať aj novinári. Amnestovaní sú od novoročného odpoludnia v eufórii, ktorá z nich ešte stále nevyprchala. Prepustení sľubujú, že na slobode sa budú správať lepšie. Uvoľnená nálada zavládla aj v samotnej väznici, napísali Novinky.cz.

Správa o amnestii sa po chodbách veľmi rýchlo šírila po novoročnom prejave prezidenta Václava Klausa, ktorý tento krok urobil pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatnej Českej republiky.

Dozorcovia ešte v utorok vybrali vhodných kandidátov na prepustenie, o ktorom od dnešného rána rozhoduje sudca. V Tepliciach sa to týka 27 z približne 80 odsúdených. Ďalších okolo 90 ľudí je v Tepliciach vo väzbe.

 "Včera by ste mali čo nakrúcať. To bol výbuch radosti. Či väčší ako pri futbale? To určite," povedal novinárom pri svojom prepustení 35-ročný Milan z Varnsdorfu, ktorého priviedlo za mreže neplatenie výživného. Patrí do kategórie amnestovaných, ktorí mali trest do výšky dvoch rokov. "Beriem to trochu ako dar," dodal a prisľúbil, že teraz si už svoje povinnosti bude rozhodne plniť. Trochu radosti majú aj tí, čo za mrežami zostávajú, pretože budú mať voľnejšie cely, konštatujú Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu