Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOĽBY 2020 Otázky voličov zodpovie infolinka, na Slovensko prišli experti OBSE

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - S otázkami, ktoré sa týkajú nadchádzajúcich parlamentných volieb, sa môžu voliči obrátiť na informačnú linku. Zriadilo ju Ministerstvo vnútra SR. Informovali o tom z tlačového odboru rezortu.

Informačná linka bude prístupná od pondelka 24. 2. do soboty 29. 2., a to v pracovných dňoch v čase od 7.30 do 15.30 h na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312. V deň konania volieb, 29. februára, bude infolinka fungovať počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností. "Tieto linky sú určené pre verejnosť," pripomína ministerstvo.

Parlamentné voľby budú stáť viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

Na Slovensko prišli experti OBSE

Medzinárodní experti Organizácie pre bezpečnosť a spolupráce v Európe prišli na Slovensko, aby dohliadali na blížiace sa parlamentné voľby. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí. Osem členná volebná hodnotiaca misia, ktorá pricestovala 17. februára, bude posudzovať prípravu a priebeh parlamentných volieb z pohľadu dodržiavania medzinárodných záväzkov a pravidiel právneho štátu.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

„Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák prijal dnes 19. februára vedúcu volebnej hodnotiacej misie Úradu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre demokratické inštitúcie a ľudské práva Jillian Stirk a členov misie na úvod pôsobenia ich misie na Slovensku,“ informuje rezort diplomacie.

Hodnotiaca správa

Pozornosť budú venovať implementácii volebnej legislatívy a vyváženosti a nezávislosti mediálneho prostredia. Misia vypracuje a do dvoch mesiacov od volieb zverejní hodnotiacu správu, súčasťou ktorej budú prípadné odporúčania ODIHR na odstránenie eventuálnych identifikovaných nedostatkov.

„Ako bývalý úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vysoko oceňujem dlhoročnú monitorovaciu expertízu OBSE. Výkon tejto činnosti potrebnej na upevňovanie demokratického charakteru spoločnosti bude Slovenská republika naďalej brániť a podporovať. Slovensko bude naďalej aktívne spolupracovať s Úradom OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva na implementácii odporúčaní zameraných na skvalitnenie volebného procesu,“ uviedol Lajčák.

Viac o téme: Parlamentné voľby 2020Informačná linka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu