Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lajčák sa zúčastnil na mimoriadnom zasadnutí Rady pre zahraničné vecí EÚ

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (2)
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

ZÁHREB - "O Turecku sme sa rozprávali už včera počas neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí Európskej únie. Dnes sme zasadali kvôli alarmujúcej situácii v sýrskom Idlibe a dramatickému stavu na hraniciach medzi Európskou úniou a Tureckom, kde sa stupňuje napätie kvôli nárastu počtov migrantov snažiacich sa dostať na územie Európskej únie." Také sú slová ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka po dnešnom mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné vecí, ktoré sa uskutočnilo v Záhrebe.

Šéfovia diplomacií členských krajín EÚ prijali vyhlásenie, v ktorom okrem iného vyjadrili Grécku, Bulharsku, Cypru a ďalším krajinám EÚ solidaritu a podporu, keďže čelia náporu na našu spoločnú hranicu. "Konkrétnym opatreniam sa už tento týždeň venovali ministri vnútra krajín EÚ. Zo zahraničnopolitického hľadiska sme sa zhodli, že v najbližších dňoch bude kľúčové vyvíjať úsilie na deeskaláciu konfliktu v Sýrii," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Osobitnú pozornosť EÚ treba podľa ministra Miroslava Lajčáka venovať riešeniu katastrofálnej humanitárnej situácii v Sýrii. "Aj tu je veľký priestor pre spoločný európsky prístup," zdôraznil Miroslav Lajčák. Pred samotným zasadnutím Rady prijal šéfa slovenskej diplomacie chorvátsky predseda vlády Andrej Plenković.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Témou stretnutia bolo najmä prebiehajúce chorvátske predsedníctvo v Rade EÚ, situácia v regióne s výhľadom na očakávané otvorenie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom a plánovaný summit k západnému Balkánu, ktorý chorvátske predsedníctvo v Rade EÚ plánuje v Záhrebe začiatkom mája. Chorvátsky premiér sa tiež zaujímal o výsledky volieb v SR a o prebiehajúce rokovania o zostavení vlády.

Viac o téme: ZasadnutieTureckoChorvátskoMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu