Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOĽBY 2020 Smer-SD chce zvolať mimoriadnu schôdzu: Reagujú strany aj odborníci

Grigorij Mesežnikov
Grigorij Mesežnikov (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Návrh Smeru-SD na schválenie dvojnásobných prídavkov na deti a zavedenie trinástych dôchodkov ešte v tomto volebnom období je podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Petra Goliaša predvolebným populizmom.

"Rozpočet verejnej správy je už teraz postavený na vode," uviedol. Očakávaný deficit verejných financií bude podľa neho v tomto roku možno trojnásobný oproti plánovanému. "Bez úsporných opatrení novej vlády rozpočet s veľkou pravdepodobnosťou poruší národné aj európske pravidlá zodpovedného hospodárenia," tvrdí. Návrh Smeru podľa Goliaša deficit ešte prehlbuje, keďže zvyšuje verejné výdavky bez určenia zdrojov, z čoho ich zaplatiť. "Je to pokrytectvo, lebo tieto návrhy mohli predložiť počas celého obdobia, čo boli vo vláde, nie až teraz na konci, tesne pred voľbami," dodal riaditeľ INEKO.

Mesežnikov označuje schôdzu ako populistický ťah

Snaha vládnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) o zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR 18 dní pred voľbami je populistický ťah a zúfalý pokus o oslovenie voličov. Povedal to politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Predseda vlády SR Peter Pellegrini na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že Smer-SD chce zvolať mimoriadnu schôdzu, na ktorej plánuje riešiť vyššie prídavky pre deti, trináste dôchodky a situáciu okolo Istanbulského dohovoru. „Zo strany Smer-SD je to zúfalý pokus predstaviť v najbližších dňoch populistické sľuby a priživiť sa na téme Istanbulského dohovoru. Ani to im však nepomôže a ide o čisto populistický ťah,“ zhodnotil Mesežnikov.

Koaličný partner Smeru-SD Most-Híd tento návrh nepodporí. Predseda strany Béla Bugár to na dnešnej tlačovej konferencii odôvodnil tým, že s koaličnými partnermi síce boli v decembri minulého roku dohodnutí na zvolaní mimoriadnej schôdze, ale to len v prípade, ak prezidentka vráti parlamentu na prerokovanie nejaký zákon. Podľa politológa strana Most-Híd utrpela tým, že vstúpila do tejto vlády, a preto sa teraz potrebuje voči koaličným partnerom vymedziť. „Ak by Most-Híd podporil program takejto mimoriadnej schôdze, tak by to doslova znamenalo ‚vygumovanie' Mostu-Híd,“ myslí si Mesežnikov. Strana totiž podľa jeho slov potrebuje získať späť aspoň časť pôvodných voličov, o ktorých prišla. „Aby nemohli byť obviňovaní z toho, že sa chcú taktiež priživiť na tomto lacnom populizme,“ uzavrel politológ.

Nájsť zdroje bude náročná úloha, tvrdí ministerstvo financií

Nájsť zdroje na prípadné zdvojnásobenie prídavkov na deti a zavedenie trinástych dôchodkov, ako to avizoval v utorok premiér Peter Pellegrini, bude podľa ministerstva financií veľmi náročná úloha. Rozpočet je totiž tento rok limitovaný aj výdavkovými stropmi, ktoré vláda schválila na základe zhoršeného rozpočtového vývoja v roku 2018 s cieľom vrátiť verejné financie na cestu k vyrovnanému rozpočtu. Uviedla to hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová s tým, že rezort, ktorý vedie Pellegriniho stranícky kolega zo Smeru-SD Ladislav Kamenický, zatiaľ nepozná presný rozpočtový dopad spomínaných opatrení, pretože nie sú známe ich detaily.

"Ministerstvo financií nepozná presné parametre pripravovanej legislatívy, preto nateraz nebudeme hovoriť o kvantifikácii a dopadoch predstavených opatrení. V prípade, že vláda návrhy schváli, bude ministerstvo financií v rámci možností rozpočtu hľadať zdroje na ich krytie,“ dodala. Svojsky na avizované návrhy reagovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Tá totiž už vo svojom poslednom januárovom rozpočtovom semafore identifikovala vysoké riziko nesplnenia rozpočtových cieľov a možný deficit v tomto roku odhadla namiesto parlamentom schválených 0,5 % HDP až na takmer 1,8 % HDP. "Vzhľadom na avizované prijatie nových vládnych opatrení sa Kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť aktuálne zaoberá technickým riešením pridania ‚čiernej farby‘ do rozpočtového semaforu,“ uviedla rada na sociálnej sieti.

Podľa SaS ide o volebnú korupciu

Mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chce Smer-SD rokovať o vyšších rodičovských prídavkoch ako aj o 13. dôchodku, je podľa opozičnej SaS volebnou korupciou. V stredu (12. 2.) sa má týmito návrhmi zaoberať aj vláda. "Volebná korupcia, ktorú tu predvádza Peter Pellegrini (Smer-SD) a celý Smer-SD, je nehoráznosť. Svojimi návrhmi na zvýšenie rodičovského príspevku a presadeniu 13. dôchodku ukázali populizmus najhrubšieho zrna, ktorým chcú zakryť svoje každodenné rozkrádanie," uviedla SaS v stanovisku pre médiá.

Podľa opozičnej strany sa Smer-SD bojí, že vo voľbách si ľudia zvolia poctivých politikov, ktorí vytrhnú Slovensko z rúk korupčníkov a mafie. "Uvedomujú si svoj koniec a ešte na poslednú chvíľu chcú využiť dane a štátne peniaze na zaplatenie vlastnej kampane. Navyše, je absolútne neprípustné, aby tu končiaca vláda takto hospodárila s peniazmi nás všetkých a nechávala tu za sebou spálenú zem," tvrdí SaS. Vyzvala preto orgány činné v trestnom konaní, aby sa touto "volebnou korupciou Smeru-SD" zaoberali.

Nemôžu rokovať v skrátenom konaní, tvrdí Kubina

Národná rada SR nemôže rokovať o Istanbulskom dohovore v skrátenom konaní. Na sociálnej sieti to uviedol ústavný právnik a poradca prezidentky Zuzany Čaputovej Peter Kubina. Podľa neho totiž ide o medzinárodnú zmluvu, pri ktorej nie je možné rokovať v skrátenom čase. Obdobný postup platí podľa Kubinu aj v prípade zdvojnásobenia rodinných prídavkov a 13. dôchodku. Tieto opatrenia dnes avizoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Parlament by sa nimi mal zaoberať na mimoriadnej schôdzi, ktorej zvolanie žiada okrem Pellegriniho aj šéf národniarov Andrej Danko. SNS má však podmienky. Zvolanie podporí len vtedy, ak sa zrušia diaľničné známky a definitívne sa odmietne Istanbulský dohovor.

„Pre tých, ktorí vedia čítať ústavu SR a rokovací poriadok, to nebude nič nové. Ale pre tých ostatných aspoň stručne a pomaly. Parlament nemôže prerokovať Istanbulský dohovor skôr ako 30 dní po tom, ako mu ho vláda predložila. Prerokovať medzinárodnú zmluvu v skrátenom legislatívnom konaní nie je možné. Funkčné obdobie parlamentu končí voľbami 29. februára. Takže v súlade s ústavou a zákonom sa to stihnúť nedá,“ uviedol Kubina. Obdobný postup platí aj v prípade dvojnásobných rodinných prídavkov či 13. dôchodku. „Na schválenie takýchto zákonov v súčasnosti nie sú splnené podmienky pre skrátené legislatívne konanie a inak, ako v skrátenom konaní sa to stihnúť tiež nedá. Je teda načase sa opäť ukľudniť, prečítať ústavu a zákon a pripravovať sa na voľby,“ dodal Kubina.

Reagovali aj strany Za ľudí a PS-Spolu

Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na sociálnej sieti napísala, že predseda Smeru-SD Robert Fico robí zúfalé pokusy a chystá sa zneužiť parlament na predvolebnú kampaň. „Pracovať v prospech rodín, a nie oligarchov v pozadí Smeru, mohli celé štyri roky. Takýto bezbrehý populizmus dovedie krajinu do veľkých problémov a nakoniec na to doplatia tí najslabší, a to mladí ľudia a dôchodcovia,“ uviedla Remišová. Za dôležité preto považuje, aby každá zo strán demokratickej opozície urobila maximum pre to, aby prišli voliť všetci, aj nerozhodnutí voliči a nevoliči.

„Najprv strašia migrantmi vo videjkách, potom Pellegrini dourážal zahraničných Slovákov a Slovenky, spolu s ľuďmi z Bratislavy. No a dnes sa zase pokúša o zúfalú predvolebnú korupciu a kupovanie hlasov. Smer chce schváliť zdvojnásobenie rodinných prídavkov a trinásty dôchodok ešte pred voľbami. Hoci oni sami zrušili zasadnutia parlamentu. Nezaberie nič z toho, ľudia to už prekukli. Poďme im pomôcť ukončiť to trápenie. Už za 18 dní,“ napísal na sociálnej sieti predseda strany Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý. Volebný líder koalície strán Progresívne Slovensko/Spolu Michal Truban to zasa považuje za dôsledok toho, že Smer-SD a Slovenská národná strana (SNS) strácajú dych, pretože vedia, že zmena príde. Ich návrhy preto vníma ako volebnú korupciu.

Zsolt Simon tvrdí, že si kupujú voličské hlasy

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič predpokladá, že najbližšie prídu tieto strany s návrhom uzákoniť minimálnu mzdu na úrovni 3-tisíc eur a pokúsia sa o to ešte týždeň pred voľbami.

Podľa nezaradeného poslanca Národnej rady SR Zsolta Simona (Maďarská komunitná spolupatričnosť) si chce Peter Pellegrini a strana Smer-SD „kupovať“ voličské hlasy. Riešiť v skrátenom legislatívnom konaní zvýšenie rodinných prídavkov a trinásty dôchodok pre seniorov necelé tri týždne pred parlamentnými voľbami považuje za čistý populizmus. „Navrhované opatrenia majú vstúpiť do platnosti koncom tohto roka, respektíve od 1. januára 2021. Keď vláda chcela urobiť tieto opatrenia, mala na to dostatok času. Teraz je to len zneužitie moci a ,,kupovanie“ voličských hlasov. Vláda v tomto období, by už mala len ‚kúriť a svietiť´,“ uzavrel Simon.

Viac o téme: DôchodkySchôdzaPrídavkyPredvolebná kampaňReakciePolitické strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu