Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fico ohlásil veľké zmeny na kandidátke Smeru: Opäť kritizoval opozíciu

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opozícia ponúka alternatívu postavenú iba na nenávisti voči Smeru, tvrdí predseda strany Robert Fico. Na tlačovej konferencii sa vyjadril ku kandidátke strany, ktorú budú schvaľovať v stredu. Potvrdil, že Peter Pellegrini bude jednotkou na kandidátke.

Bývalý premiér zároveň na dnešnej tlačovej besede vyhlásil, že v stredu rozhodne predsedníctvo Smeru o definitívnej podobe kandidačnej listiny do parlamentných volieb. Potvrdil, že jednotkou na kandidátke bude premiér Peter Pellegrini. Kandidátov podľa straníckych stanov predsedníctvu navrhuje predseda strany.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jednotkou bude Pellegrini

Finálnu podobu kandidátky predloží predsedníctvu Fico v utorok. Kandidátku predstavia v stredu. „S premiérom Petrom Pellegrinim som o kandidátke ešte vôbec nehovoril. Zajtra sa o nej budeme baviť a verím, že predsedníctvo strany ju schváli do minúty a pol. Kandidátka nebude obsahovať žiadne veľké prekvapenia. Pôjde o členov Smeru, ktorých dobre poznáte. Zároveň nasadzujeme silných primátorov a predstaviteľov akademickej obce,“ povedal predseda Smeru-SD.

Zdôraznil, že kým v predošlých parlamentných voľbách zvykli na popredné miesta umiestňovať čelných predstaviteľov Smeru, aktuálne poradie bude zamiešané a niekto, kto bol v predošlých voľbách na 30. mieste kandidátky, môže byť v nadchádzajúcich voľbách na kandidátke číslom deväť. 

Kandidátka bude vyzerať inak ako v minulosti

Fico potvrdil, že na kandidátke bude aj súčasný poslanec Ľuboš Blaha. Uviedol, že kandidátka bude zostavená inak ako v minulosti. Skonštatoval, že dôjde k výrazným posunom na vyššie miesta tých predstaviteľov, ktorí sú väčším prínosom. Spomenul napríklad poslanca Erika Tomáša. To, či bude na kandidátke aj podpredseda strany Martin Glváč, ktorý odišiel z postu podpredsedu parlamentu, Fico nechcel povedať. 

Robert Fico sa vyjadril k aktuálnej politickej situácii

Šéf Smeru-SD povedal, že na kandidátke budú primátori, "pomerne významní predstavitelia akademickej obce", ale aj osvedčené tváre strany Smer-SD. Podľa stanov kandidátku predkladá predseda Smeru-SD, Fico uviedol, že vnímal atmosféru v strane a svoj návrh kandidátky bude s členmi predsedníctva konzultovať.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Opozičný zlepenec

Strana sa chce podľa Fica zamerať na ďalšiu ochranu sociálneho štátu. Podnikateľom odkázal, že Smer-SD nemá kde ustúpiť od sociálnych opatrení. „Tlak na realizáciu sociálneho štátu musí pretrvať,“ skonštatoval s tým, že strana bude chrániť všetko, čo bolo v tejto oblasti dosiahnuté. Fico tiež na tlačovej konferencii vyhlásil, že Smer-SD vie ponúknuť stabilitu a profesionalitu. Súčasnú opozíciu kritizoval, že nevie dospieť k dohode. „Berieme na vedomie, že opozícia sa nedohodla prakticky na ničom a že dnes ponúka ako alternatívu pre Slovensko neuveriteľný zlepenec siedmich politických strán,“ vyhlásil. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Fica je evidentné, že alternatíva, ktorá je postavená iba na nenávisti voči Smeru-SD, nemôže byť alternatívou na vládnutie. Šéf Smeru-SD kritizoval niektoré opatrenia, ktoré ponúkajú opozičné strany v kampani. Spomenul exministra zdravotníctva za jeho vlády Tomáša Druckera, ktorý si založil stranu Dobrá voľba, predsedu SaS Richarda Sulíka či stranu Za ľudí a Andreja Kisku.

Expremiér opäť zdôraznil, že najsilnejšia parlamentná strana nebude dopredu vylučovať spoluprácu s ostatnými politickými subjektmi. Musia však mať podľa neho jasný hodnotový rebríček a musia byť proeurópsky, protifašisticky a demokraticky orientované. Opozíciu kritizoval, pričom útočil najmä na predsedu Za ľudí a bývalého prezidenta Andreja Kisku. „Opozičná alternatíva je postavená len na nenávisti voči Smeru. My však narozdiel od sedemkoalície vieme garantovať elementárnu stabilitu,“ tvrdil Fico. Opozícii vyčíta aj nereálne sľuby na volebných bilbordoch a sľubuje, že ak Smer opätovne zostaví vládu, bude chrániť opatrenia, ktoré sa mu podarilo uviesť do praxe.

Lex Haščák je čistý predvolebný populizmus

Legislatívny návrh Lex Haščák je obyčajným predvolebným populizmom. Na pondelkovej tlačovej konferencii to v reakcii na návrh z dielne koalície PS/SPOLU, ktorého ambíciou je okresať moc finančnej skupiny Penta, uviedol predseda strany Smer Robert Fico. „Prečo takýto návrh neprišiel do parlamentu pred rokom,“ opýtal sa Fico, ktorý poukázal na to, že v utorok (26. 11.) sa začne s najväčšou pravdepodobnosťou posledná parlamentná schôdza v aktuálnom volebnom období, preto nemá tento návrh podľa neho reálnu šancu dostať sa do druhého a tretieho čítania. Iniciatívu preto vníma ako pokus využiť parlament na predvolebnú tribúnu.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Za dôveryhodnú iniciatívu by Fico návrh pokladal vtedy, ak by bol namierený voči finančným skupinám ako takým, nielen voči jednej. „Ak to pospájame s inými finančnými skupinami, môžeme o tom diskutovať. No nezdá sa mi, že by sme sa mali zúčastňovať sa tom, že si z toho niekto robí predvolebnú tribúnu v parlamente,“ poznamenal.

Zdôraznil zároveň, že Smer-SD už má v prípade snahy obmedziť moc oligarchov konkrétne výsledky. „My sme Pente zobrali, všetko čo sme mohli,“ povedal, pričom pripomenul zastavenú privatizáciu bratislavského letiska v roku 2006, takisto zámer zamedziť súkromným spoločnostiam využívať zisk zdravotných poisťovní na súkromné účely. Návrh zákona o osobitných opatreniach na usporiadanie konfliktu záujmov v oblasti zdravotníctva, inak nazývaného aj zákon o tzv. krížovom vlastníctve v zdravotníctve, predložili nezaradení poslanci Miroslav Beblavý, Lucia Žitňanská, Martin Poliačik, Viera Dubačová a Alan Suchánek.

„Predkladaný návrh zákona zakazuje súčasné vlastníctvo alebo efektívnu kontrolu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v oblasti inej ako lekárenskej starostlivosti, poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v lekárenskej oblasti a zdravotnej poisťovne,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Finančná skupina Penta návrh označila za protiústavný, predstavujúci neprimeraný a neodôvodnený zásah do vlastníckych práv. Podľa hovorcu Penty Gabriela Tótha to majú vo svojej analýze konštatovať aj tri advokátske kancelárie, na ktoré sa spoločnosť obrátila.

Treba rozhodnúť, či ešte má zmysel v parlamente rokovať o stratifikácii

Reforma nemocníc, tzv. stratifikácia, je v prvom čítaní, v utorok 26. novembra musí padnúť rozhodnutie, či sa ňou bude parlament zaoberať. Šéf Smeru-SD pripomenul, že v parlamente je predložených množstvo zákonov, ktoré sú v prvom čítaní. Vzhľadom na to, že v utorok sa začína pravdepodobne posledná schôdza parlamentu, poslanecké grémium musí podľa Fica rozhodnúť, či má zmysel rokovať o týchto návrhoch. V prvom čítaní je aj stratifikácia nemocníc.

„Stratifikácia nemocníc je opäť zákon, ktorý je v prvom čítaní. Zajtra musí padnúť rozhodnutie, aký má význam zaoberať sa zákonmi, ktoré sú v prvom čítaní. Ak zajtra padne rozhodnutie, že urobíme z mikrofónu v národnej rade predvolebnú tribúnu, tak jej súčasťou bude pravdepodobne aj zákon o stratifikácii, ale bez akéhokoľvek konca. Zákon bude prerokovaný v prvom čítaní, a tým skončil,“ povedal Fico s tým, že keď príde nová vláda, bude musieť zákon predložiť znova do parlamentu.

Označil to preto za zbytočné divadlo. Fico zopakoval, že strana Smer-SD má voči stratifikácii nemocníc stále výhrady. „Keď príde k tomu dňu D, keď bude treba o tomto zákone hlasovať, zvolám klub a poradíme sa," dodal. Stratifikáciu do parlamentu predložila vláda na návrh ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD). Z októbrovej schôdze pléna ju tesne pred hlasovaním presunuli.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu