Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko bude zastupovať šesť politických subjektov: Voľby boli pokojné, tvrdí Bárány

Eduard Bárány Zobraziť galériu (2)
Eduard Bárány (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Zastúpenie v Európskom parlamente bude mať podľa oficiálnych výsledkov sobotňajších volieb šesť slovenských politických subjektov. Výsledky na dnešnej nočnej tlačovej besede predstavil predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Víťazom volieb sa stala koalícia Progresívne Slovensko/Spolu so ziskom 20,11 %, čo znamená štyri mandáty europoslancov. Na druhom mieste sa umiestnila strana Smer-SD (15,72 %, tri mandáty). Nasledujú ĽS NS (12,07 %, dva mandáty), KDH (9,96 %, dva mandáty, ale jedného sa ujmú až po brexite), SaS (9,62 %, dva mandáty) a OĽaNO (5,25 %, jeden mandát). Iné strany, vrátane parlamentných SNS, Sme rodina a Mosta-Híd, budú bez zastúpenia v Európskom parlamente. Účasť vo voľbách dosiahla 22,74 percenta, čo znamená 1 007 398 voličov.


Čítajte aj: ONLINE Eurovoľby 2019 sú na konci: Pozrite sa na oficiálne výsledky


Kresiel europoslancov sa konkrétne ujmú za PS/Spolu Michal Šimečka, Michal Wiezik, Martin Hojsík a Vladimír Bilčík. Smer budú v EP zastupovať Monika Beňová, Miroslav Číž a Robert Hajšel. ĽS NS budú reprezentovať Milan Uhrík a Miroslav Radačovský. Za KDH do EP nastúpi Ivan Štefanec a po brexite aj Miriam Lexmann.

Za SaS budú v europarlamente sedieť Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca. Hnutie OĽaNO bude zastupovať Peter Pollák. Najviac preferenčných hlasov spomedzi všetkých zvolených europoslancov získala Monika Beňová, konkrétne 89 472.

Atmosféra vo volebnej miestnosti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

"Voľby boli pokojné," skonštatoval predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány s tým, že najvážnejší incident zaznamenali v Košiciach, kde sa vedľa volebnej miestnosti vyrojili včely. Komisia v súvislosti s voľbami prijala podľa jej predsedu 30 uznesení k rôznym podnetom. Podľa policajného viceprezidenta Róberta Bozalku nebol počas volieb narušený verejný poriadok.

Na bezpečnosť dohliadalo v čase volieb 6 090 policajtov, pričom 4 009 plnilo úlohy priamo spojené s voľbami. Pred voľbami ako aj v deń volieb prijali policajti 23 rôznych oznámení, z toho v deviatich prípadoch išlo o podozrenia na trestné činy, napríklad volebnej korupcie, marenia priebehu volieb alebo poškodzovania cudzej veci. V dvoch prípadoch začali aj trestné stíhanie.

Viac o téme: VoľbyEuroparlamentEduard Bárány
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu