Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najhlasnejším apelom od občanov je výzva k celospoločenskému zmieru, tvrdí Šefčovič

Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (2)
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Výzva k celospoločenskému zmieru je najhlasnejší apel, ktorý si kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič vypočul pri stretnutiach s občanmi počas prvého týždňa svojej predvolebnej kampane. Doterajší podpredseda Európskej komisie (EK), ktorý v prezidentských voľbách kandiduje ako nezávislý s podporou strany Smer-SD, to uviedol na piatkovej tlačovej konferencii.

Zdôraznil, že tému celospoločenského zmieru považuje i on za zásadnú, je totiž presvedčený, že budúcnosť Slovenska závisí na tom, či ho budú neustále vyčerpávať politické a spoločenské šarvátky, alebo krajina dokáže svoju schopnosť byť súdržná. "Najväčší progres a úspechy dosiahla slovenská spoločnosť vtedy, keď sa dokázala zjednotiť," upozornil. "A len súdržná krajina môže prejsť zložitým období, ktoré nás čaká," dodal prezidentský kandidát.

V súvislosti s poukázaním na atmosféru v spoločnosti dostal otázku, ako by sa zachoval v prípade aktuálnej voľby ústavných sudcov. Reagoval, že je to otázka pre súčasný parlament a prezidenta krajiny. "Verím, že parlament vyselektuje 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deviatich sudcov ústavného súdu na nasledujúcich 12 rokov," uviedol Šefčovič, ktorý sa odmietol bližšie vyjadriť ku snahe predsedu strany Smer-SD Roberta Fica dostať sa na ústavný sud.

Chce byť nadstraníckym prezidentom

Šefčovič zdôraznil, že kandiduje ako nezávislý kandidát, ktorý chce byť nadstraníckym prezidentom. Odmietol spochybňovanie svojej nezávislosti a integrity. "Mimochodom, som jediný kandidát, ktorý má previerku EÚ a NATO na najvyšší bezpečnostný stupeň," povedal Šefčovič, ktorý pripomenul, že svoju nezávislosť musel dokazovať vo funkcii eurokomisára.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Zopakoval šesť priorít, ktoré deklaroval pri ohlásení svojej kandidatúry, okrem celospoločenského zmieru sa týkajú sociálneho rozmeru spoločnosti, modernizácií a inovácií krajiny, ochrany slabších, ale i zakotvenia SR v Európe a jej úlohy v Európskej únii.

Na post prezidenta SR je 15 kandidátov, dve ženy a 13 mužov. Okrem Maroša Šefčoviča sa o hlasy Slovákov v marcových voľbách uchádzajú v abecednom poradí zoradení kandidáti: Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, József Menyhárt, František Mikloško, Robert Mistrík, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula. Voľby prezidenta SR sa uskutočnia 16. marca 2019, prípadné druhé kolo 30. marca 2019.

Viac o téme: VoľbyPrezidentMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu