Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mikloško a Mistrík neuvítali návrh Matoviča o spoločnom rokovaní troch kandidátov na prezidenta

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Návrh predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča, že chce na spoločné rokovanie v najbližších dňoch pozvať troch prezidentských kandidátov, František Mikloško a Robert Mistrík neuvítali. Mikloško vyhlásil, že jeho kandidatúra sa nikdy nevymedzovala voči kandidátom jednotlivých politických strán.

"Som rád, že moji demokratickí protikandidáti Zuzana Čaputová a Robert Mistrík uznali, že celá kampaň za vzdanie sa prezidentskej kandidatúry bola zavádzajúca. Zmenu postoja Robertovi Mistríkovi nevyčítam, spočíva v rozdielnej reálnej politickej skúsenosti medzi ním, Zuzanou Čaputovou a mnou. Pokiaľ ide o iniciatívu Igora Matoviča, neviem si predstaviť – po skúsenosti, keď nás posielal na detektor lži a najnovšie, keď ma v rozhovore pre Denník N osočoval – o čom by som mal s ním pri okrúhlom stole diskutovať," konštatoval Mikloško v tlačovej správe, ktorú poslala jeho hovorkyňa Eva Güttlerová.

Prezidentský kandidát Mistrík reagoval, že tému spájania síl považuje za dôležitú. "Preto som ju ešte minulý rok ako prvý otvoril - dôvod bol jasný - aby do prvého kola išiel čo najsilnejší kandidát demokratickej opozície. V médiách však v týchto dňoch zaznelo, že kandidáti demokratickej opozície plánujú v kampani pokračovať až do záveru februára. Tým pádom takéto stretnutie stráca zmysel, no verím, že nakoniec sa všetci aktéri rozhodnú zodpovedne. Na moje zodpovedné rozhodnutie sa môžete spoľahnúť, pretože to vnímam ako elementárnu slušnosť voči voličom," podotkol Mistrík v stanovisku, ktoré agentúre SITA poslal jeho hovorca Fedor Blaščák. Oslovila sa aj tretia kandidátka Zuzanu Čaputovú, ktorá sa mala na spoločnom rokovaní zúčastniť, na odpoveď stále čaká. Ako v utorok vyhlásil Matovič, cieľom stretnutia je, aby kandidoval len jeden z nich.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vyhlásil voľby prezidenta Slovenskej republiky na 16. marca 2019. Rovnako určil lehotu na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností do 30. januára 2019. "Určujem lehotu na utvorenie okresných volebných komisií a okrskových volebných komisií do 11. februára 2019 a lehotu na ich prvé zasadanie do 21. februára 2019," uviedol Danko v rozhodnutí. Zároveň sa v dokumente uvádza, že ak ani jeden z kandidátov na prezidenta nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, druhé kolo volieb hlavy štátu bude v sobotu 30. marca 2019.

Viac o téme: Prezidentské voľbyIgor MatovičFrantišek MikloškoRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu