Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svetové médiá reagujú na víťazstvo Čaputovej: Zriedkavé víťazstvo liberálov

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (6)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Víťazstvo právničky a občianskej aktivistky Zuzany Čaputovej v sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta SR si všímajú aj svetové médiá. Čaputovej výsledok podľa Financial Times „predstavuje zriedkavé víťazstvo liberálnych síl v strednej Európe, ktorá v posledných rokoch zaznamenala sériu triumfov populistických a nacionalistických kandidátov, no značnú časť hlasov dostali aj stúpenci tvrdej línie“.

Financial Times v článku Prvé kolo volieb na Slovensku vyhrala protikorupčná právnička pripomína, že Čaputová vstúpila do politiky len pred rokom a pohodlne vyhrala prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku - prvých odkedy krajinou otriasla vražda investigatívneho novinára.

Kritička vlády

Deutsche Welle v článku Kritička vlády Zuzana Čaputová vyhrala prvé kolo prezidentských volieb pripomína, že Čaputová sa v druhom kole postaví proti kandidátovi vládnej strany, podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Prvé kolo volieb slovenského prezidenta si všíma aj BBC a informuje, že ho poľahky vyhrala právnička a protikorupčná aktivistka Zuzana Čaputová. Ak by podľa The Guardian/ Reuters Čaputová vyhrala „vyčnievala medzi populistickými, nacionalistickými politikmi, ktorí sú vo veľkej časti Európy na vzostupe“.

Svetové médiá reagujú na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Prvé kolo volieb prezidenta SR vyhrala so ziskom 40,57 percenta platných hlasov Zuzana Čaputová. Do druhého kola postupuje z druhého miesta so ziskom 18,66 percenta platných hlasov aj Maroš Šefčovič. Druhé kolo volieb hlavy štátu sa uskutoční v sobotu 30. marca.

V prezidentskom dueli sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová, Branislav Bibel, Alexandra Čunderlíková)

Slovensko sa priblížilo prvej prezidentke

Slovensko sa priblížilo k tomu, aby post hlavy štátu prvýkrát obsadila žena; Slováci si neželajú doterajšiu politickú elitu ani jasné liberálne víťazstvo v prvom kole volieb slovenského prezidenta - tak znejú nedeľňajšie titulky maďarských internetových médií informujúcich o výsledkoch prvého kola prezidentských volieb na Slovensku.

Politológ Örs Farkas vo verejnoprávnej televízii M1 poznamenal, že víťazka prvého kola volieb Zuzana Čaputová bude pokračovať v línii "Spojených štátov európskych" amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorú načrtol terajší slovenský prezident Andrej Kiska, a ktorý sa viackrát so Sorosom stretol.

Na rozdiel od nej Maroš Šefčovič, ktorý sa prebojoval do druhého kola volieb, presadzuje Európsku úniu národných štátov a mieni posilniť spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky. "Nadchádzajúce dva týždne bude dianie charakterizovať odpor medzi uvedenými smerovaniami," dodal analytik.

Čaputovej podpora reflektuje frustrovaných voličov Smeru

Na sobotňajšie prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku, z ktorého postúpili Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, zareagovali aj viaceré svetové médiá. Stanica BBC si všíma, že ak Čaputová uspeje i v druhom, rozhodujúcom kole, stane sa historicky prvou ženou v prezidentskom kresle Slovenskej republiky. "Odkaz voličov vnímam ako silnú výzvu na zmenu," uviedla kandidátka.

BBC ďalej poukazuje na to, že liberálna Čaputová sa dostala do popredia počas masových protestov, ktoré spustila vlaňajšia vražda mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka zaoberajúceho sa politickou korupciou. Médium pripomína, že Čaputová je v slovenskej politike nováčikom a jej malá strana Progresívne Slovensko nedisponuje v parlamente žiadnymi kreslami, zatiaľ čo jej konzervatívny rival Šefčovič z vládnucej strany Smer je dlhoročným skúseným politikom a podpredsedom Európskej komisie.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Tlačová agentúra AP poukazuje na to, že Čaputovú podporil dosluhujúci slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý už v týchto voľbách nekandidoval. Podľa AP Čaputová zaujala voličov, ktorí sú znechutení korupciou a mainstreamovou politikou. Agentúra zároveň pripomína, že Šefčovič bol pred pádom totality v roku 1989 členom Komunistickej strany a ponuku kandidovať za prezidenta prijal od predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý sa vlani vzdal premiérskeho úradu.

Rovnaký zdroj zdôrazňuje, že prezident má na Slovensku právomoc vyberať predsedu vlády, menovať sudcov Ústavného súdu a vetovať návrhy zákonov, pričom parlament môže jeho veto prelomiť jednoduchou väčšinou.

Časopis Politico píše, že Čaputovej podpora reflektuje frustráciu voličov Smeru, ktorý bol pred rokom po Kuciakovej vražde terčom protivládnych protestov. Kandidátka, ktorá viedla predvolebnú kampaň pod heslom "Bojujme spolu proti zlu", zastáva liberálny postoj k sobášom osôb rovnakého pohlavia a adopcii detí takýmito osobami, dodáva Politico.

Viac o téme: VoľbyPrezidentské voľbyZuzana ČaputováVolby2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu