Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Perný víkend pre kandidátov na ústavných sudcov: Vypočúvanie v nedeľu, kritika Baránika

Alojz Baránik
Alojz Baránik (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Vypočúvanie kandidátov na post ústavných sudcov pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR je predbežne naplánované aj na nedeľu. Na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook to potvrdil poslanec parlamentu a člen výboru Alojz Baránik (SaS). Výbor vypočúval uchádzačov trikrát, pričom vždy iba počas pracovných dní.

Lehota na podávanie nominácií uplynie 30. mája. Poslancov čaká v poradí štvrtá voľba na júnovej schôdzi parlamentu, pričom stále na košickom súde chýba šesť sudcov z trinástich. Ústavný súd SR už od februára tohto roka funguje v obmedzenom režime. Zákonodarcovia na uplynulej májovej schôdzi nezvolili dostatočný počet kandidátov, keď vybrali iba štyroch z požadovaného počtu desať. Noví sudcovia budú obliekať taláre najbližších 12 rokov.

"No a aby sme sa nenudili ani my, ani tí, ktorí si z najrôznejších dôvodov myslia, že je správne, aby sa zúčastnili na procese výberu kandidátov na sudcov ústavného súdu, tu sú termíny ich vypočutia ústavnoprávnym výborom: 16. a 17. júna (nedeľa, pondelok)," uviedol Baránik na Facebooku.

Poslanec tiež uviedol, že je potrebné sa zamyslieť nad konkrétnymi menami, ktoré už boli zvolené. "Niečo zjavne robíme zle a je to potrebné zmeniť. Napríklad by sme sa mohli lepšie a inak zamyslieť nad profilom tých uchádzačov, ktorí sa dostali za kandidátov a nikto nevie prečo (teda, niekto určite áno, ale bežný nezainteresovaný človek nie), a aj napriek tomu, že nespĺňajú ani v najmenšom potrebné odborné a morálne kritériá," dodal.

Baránik tiež vyčíta médiám, že sa o voľbu sudcov zaujímajú iba povrchne. "Nikto sa nezaujíma napríklad o minulosť uchádzačov ani o pravdivosť tvrdení, ktoré uvedení politici či iní k tejto téme vyslovujú," doplnil. Termín na podávanie návrhov na kandidátov je do štvrtka 30. mája do 12:00. Schôdza parlamentu sa začína 18. júna.

Viac o téme: Vypočúvanieústavný súdAlojz Baránik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu