Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Došla im trpezlivosť? O štvrtú voľbu ústavných sudcov zatiaľ kandidáti veľmi nejavia záujem

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Do ďalšej voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, ktorá má byť na júnovej schôdzi Národnej rady (NR) SR, sa zatiaľ prihlásili šiesti uchádzači. TASR to potvrdili z ústavnoprávneho parlamentného výboru. Termín na prihlášky uplynie 30. mája o 12.00 h.

Minister spravodlivosti Gábor Gál sa nazdáva, že kandidátov zrejme odrádza to, akým spôsobom sa obsadzovanie voľných miest na Ústavnom súde SR naťahuje. Zároveň si však myslí, že k šestici prihlásených ešte ďalší pribudnú. Nesúhlasí, že by Slovensko nemalo dosť kvalitných kandidátov. "Určite máme dosť šikovných právnikov," vyhlásil.

Ďalšia voľba chýbajúcich kandidátov na sudcov ÚS SR bude na júnovej schôdzi, ktorá sa začne 18. júna. Kandidátov má opäť vypočuť ústavnoprávny výbor na verejnom híringu. Poslanci už volili kandidátov v troch voľbách. Stále však nezvolili dostatočný počet kandidátov. Na Ústavnom súde sa v polovici februára uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal dodať prezidentovi 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vybrať deviatich nových sudcov.

Nateraz poslal parlament Andrejovi Kiskovi spolu 12 kandidátov. Prezident dosiaľ vymenoval troch nových sudcov, a tak je na Ústavnom súde aktuálne sedem sudcov z celkového počtu 13. Predsedom je Ivan Fiačan. Prezident avizoval, že ďalších sudcov vymenuje, až keď poslanci doplnia potrebný počet kandidátov tak, ako to od nich vyžaduje ústava.

Viac o téme: BratislavaRóbert MadejÚstavný súdVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu