Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu nových ústavných sudcov v NR SR

Juraj Šeliga Zobraziť galériu (3)
Juraj Šeliga (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Viac ako dve desiatky mimovládnych organizácií a vyše päťtisíc občanov žiadajú poslancov Národnej rady SR, aby vo voľbe nových ústavných sudcov hlasovali verejne. Uviedli to dnes predstavitelia mimovládok s tým, že občania majú právo kontrolovať, ako hlasovali ich volení zástupcovia.

Podľa Juraja Šeligu z iniciatívy Za slušné Slovensko by tak nemohli voľbe predchádzať zákulisné dohody a poslanci by museli obhájiť svoje rozhodnutie. "Od začiatku januára Slovensko žije tým, že si vyberá nových sudcov Ústavného súdu SR. Po tom, ako do výberu vstúpil expremiér Robert Fico, sa v podstate celá voľba sústredila naňho. Nie je to však iba o ňom, ústavný súd je totiž jedna z najmocnejších inštitúcií v tomto štáte a aj preto žiadame verejnú voľbu poslancov," uviedol Šeliga. Parlament musí zvoliť 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Súčasným sudcom vyprší mandát 16. februára.

"Chceme vidieť, kto ako hlasoval, kto sa podľa čoho rozhodoval, aby sa občania mohli pýtať svojich volených zástupcov, aké boli ich kritériá na kandidátov. Zákon samotný predpokladá túto voľbu ako verejnú," uviedol jeden zo signatárov výzvy Juraj Šeliga z iniciatívy Za slušné Slovensko.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

"Ústavný súd SR môže prakticky zrušiť akýkoľvek zákon Národnej rady SR, respektíve ho označiť za protiústavný. Rozhoduje o iných dôležitých veciach a je poslednou inštanciou spravodlivosti na Slovensku. Je preto dôležité, aby spomedzi 39 kandidátov a kandidátok vybrali poslanci skutočne tých najpovolanejších," doplnil Šeliga. Podľa aktivistky Zuzany Wienk sú požiadavky opodstatnené aj preto, čo samotnej voľbe poslancov predchádzalo. Ústavnoprávny výbor riešil opakovane potrebnú 15-ročnú právnickú prax Roberta Fica (Smer-SD). Fico nakoniec dostal zelenú aj vďaka poslankyni za Most-Híd Irén Sárközy.

Zuzana Wienk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

"Budeme svedkami rozhodnutia, ktoré ovplyvní celú dekádu. Nielen, že sme videli v posledných dňoch, ako sa vládna moc opakovane pokúša pretlačiť jedného z kandidátov cez štartovaciu čiaru, ale aj situácie, keď sa koalícia spriahla s extrémistickou stranou," doplnila Wienk. Mimovládky odovzdali podpísanú výzvu v Národnej rade SR.

Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu SR nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu.

Viac o téme: NR SRÚstavný súdJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu