Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pred výbor NR SR predstúpil bývalý politik Radoslav Procházka

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bývalý politik a predseda strany Sieť Radoslav Procházka, ako poslanec dôveru stratil, ale je pripravený sa podieľať na ochrane ústavnosti. Procházka to dnes uviedol pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR na verejnom vypočutí uchádzačov o post ústavných sudcov.

Na tento post ho navrhol poslanec NR SR Marek Maďarič. Procházka podľa vlastných slov zažil pri odchode z politiky ukážkový príklad "trpkého konca", ale po odbornej stránke sa cíti byť kompetentný na výkon funkcie sudcu Ústavného súdu SR. "Vždy som zostal verný vecnému a odbornému pohľadu. Zotrval som na svojich názoroch, aj keď neboli zrovna populárne. Aj túto svoju integritu považujem za svoju silnú stránku," povedal Procházka. Bývalý predseda politickej strany Sieť dostal otázky aj o situácii po parlamentných voľbách v roku 2016, keď sa práve jeho strana rozpadla.

"Vo vrcholovej politike som skončil asi skôr, ako som plánoval. Môj odchod z politiky bol dokonca ukážkovým príkladom takzvaného trpkého konca," povedal Procházka. Bývalý politik odpovedal aj na otázky z Kancelárie prezidenta SR, ktorú zaujímali pracovné úspechy či rozhodnutia, ktoré by s odstupom času zmenil. "Obrovským úspechom je, keď niekomu vymožiteľnosťou práva zachránite strechu nad hlavou," spomenul všeobecný úspech Procházka. "Pokiaľ ide o rozhodnutia, ktoré ľutujem, je to príliš intímna otázka a nemyslím si, že by som sa mal teraz púšťať do tejto diskusie. Omyly a zlyhania patria k ľudom, dôležité je sa postaviť a ísť ďalej," doplnil.

Je prirodzené očakávať nesúhlas, tvrdí

Podľa Procházku môže byť pre sudcu Ústavného súdu SR dilemou nutkanie určovať právne predpisy. Podľa jeho slov má sudca konať výhradne podľa platnej legislatívy a Ústavy SR. Procházka si osobne trúfa zastávať post sudcu ústavného súdu. "Ak by som sa stal sudcom, je prirodzené, že niektorí ľudia nebudú súhlasiť s niektorými mojimi rozhodnutiami, ale cítim sa byť pripravený podieľať sa na ochrane ústavnosti na Slovensku," uzavrel. Rovnosť občanov k právam a slobodám je podľa expolitika základnou vecou fungovania právneho štátu.

Neprispôsobuje sa aktuálnym náladám

"Moja integrita ako ústavného právnika sa opiera o dve nohy. Vždy, keď tu bol spor o ochranu základných práv a slobôd, nikdy som nebol ticho a nikdy som tieto svoje postoje neprispôsoboval momentálnym náladám či politickému vkusu. Vždy som si povedal svoje. Fakt, kto je pri moci, dôvodom na zmenu mojich ústavnoprávnych a ľudskoprávnych postojov nikdy nebol. Tu zostávam odolný voči akýmkoľvek zmenám," deklaroval Procházka.

Na margo faktu, že sa nedostal na post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu kvôli pochybnostiam o jeho integrite, poznamenal, že ho to obohatilo. "O skúsenosť, bez ktorej by som nebol na funkciu ústavného sudcu takto pripravený. Podľa mňa to neznamená doživotný zákaz pôsobiť vo sfére, kde môžem byť užitočný," myslí si.

Neslávny koniec

Procházka sa nevyhol ani téme parlamentných volieb v marci 2016, po ktorých vstúpil ako predseda strany Sieť do koalície so Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd. "Môj odchod z parlamentu bol učebnicovou ukážkou neslávneho konca. Ak by som sa uchádzal o politický mandát, musel by som tejto téme dať relevanciu. Ale dnes sa uchádzam o robotu, o ktorej som presvedčený, že by som ju robil dobre. V mojich ústavnoprávnych postojoch som preukázal plnohodnotnú integritu," uistil. Otázku, ktoré svoje zlyhania považuje za najväčšie, označil za príliš intímnu. Na výzvu, aby rozvinul svoj vzťah k pravde, povedal, že je to kľúčová a základná hodnota.

Ústavnoprávny výbor dnes vypočuje 13 kandidátov, otázna je účasť Evy Fulcovej, ktorá mala byť vypočutá ešte v stredu 23. januára, no ospravedlnila sa pre hospitalizáciu. Výbor jej dal čas do dnešného dňa, aby sa zúčastnila osobne. Ako prvá dnes vystúpila adokátka Zuzana Pitoňáková. Po Procházkovi vystúpia v abecednom poradí Marián Sluk, Juraj Sopoliga, Peter Straka, Ľuboš Szigeti, Ján Šikuta, Robert Šorl, Ján Štiavnický, Daniela Švecová, Marek Tomašovič, Michal Truban a Martin Vernarský.

Viac o téme: VypočutieRadoslav ProcházkaÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu