Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výbor NR SR vypočul vysokoškolského pedagóga Antona Dulaka

Anton Dulak Zobraziť galériu (2)
Anton Dulak (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR ako ďalšieho v poradí vypočul vysokoškolského profesora Antona Dulaka. Ten pôsobí v súčasnosti na Paneurópskej vysokej škole a uchádza sa o post ústavného sudcu. Dulaka navrhla Notárska komora Slovenskej republiky.

Dulak dostal od prezidentovho zástupcu otázku, ktoré svoje životné rozhodnutie ľutuje. "Bol som vychovaný tak, aby som niesol za svoje rozhodnutia aj zodpovednosť, preto nemôžem povedať, že by som niečo vyslovene ľutoval," odpovedal Dulak. Poslanci sa ho pýtali aj na jeho pôsobenie na vysokej právnickej škole v Sládkovičove, ktorá nemá práve najlepšiu povesť a existujú viaceré prípady, keď na nej boli udelené tituly kontroverzným spôsobom. "Pôsobil som na viacerých vysokých školách a nepovedal by som, že tá v Sládkovičove bola pod kvalitatívnou úrovňou. Áno boli isté prípady pochybne udelených titulov, ale to boli individuálne rozhodnutia a nie kolektívne všetkých profesorov," doplnil.

Výbor NR SR vypočul
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kandidát na ústavného sudcu Anton Dulak si myslí, že Ústava SR nie je nastavená tak, aby chránila právo ženy nad právo dieťaťa. Vo svojom vystúpení pred parlamentným ústavnoprávnym výborom uviedol, že sa zaoberal aj otázkou, či by nemali byť práva párov rovnakého pohlavia rozšírené na práva v oblasti dedenia majetku či sprístupňovania lekárskych záznamov.

Dulak sa podľa svojho motivačného listu venuje otázkam občianskeho práva a osobitne ochrane slabšej strany, čiže spotrebiteľa, v súkromnom práve. Na otázku exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (nezaradená), či by posudzoval ústavnosť takého ústavného zákona, ktorý by bol v rozpore s medzinárodnými záväzkami v oblasti ľudských práv, Dulak odvetil, že napadnutie nálezu ústavného súdu je možné podľa jedného ustanovenia ústavy, no je v ústavnom práve vnímané ako výnimka.

Ústavnoprávny výbor čaká ešte 37 kandidátov a kandidátok. Vypočúvanie je naplánované na tri pracovné dni, od stredy 23. januára do piatka 25. januára tohto roka.

Po Drgoncovi, Duditšovi a Dulakovi bude nasledovať Libor Duľa, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Robert Fico, Dagmar Fillová, Eva Fulcová, Boris Gerbery, Radovan Hrádek, Monika Jankovská, Martin Javorček, Martina Jánošíková, Kajetán Kičura, Karol Kovács, Eva Kováčechová, Peter Kresák, Štefan Kseňák, Lucia Kurilovská, Miloš Maďar, Pavol Malich, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Peter Molnár, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Marián Sluk, Juraj Sopoliga, Peter Straka, Ľuboš Szigeti, Ján Šikuta, Robert Šorl, Ján Štiavnický, Daniela Švecová, Marek Tomašovič, Michal Truban a Martin Vernarský.

Viac o téme: VypočutieÚstavný súdVoľba ústavných sudcovAnton Dulak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu