Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pre verejný záujem by mal sudca Ústavného súdu vedieť vysvetliť rozhodnutia, povedal Fiačan

Ivan Fiačan
Ivan Fiačan (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kandidát na ústavného sudcu Ivan Fiačan je prívržencom otvorenosti Ústavného súdu (ÚS) SR. Odôvodnenie nálezu ÚS musí byť podľa neho zrozumiteľné aj laickej verejnosti. Uviedol to počas vypočúvania Ústavnoprávnym výborom Národnej rady (NR) SR.

"Všetky rozhodnutia ústavného súdu sa odôvodňujú, povinne zverejňujú na webovej stránke ústavného súdu, v tomto smere zásadné problémy nevidím. V prípade verejného záujmu je žiaduce, aby sudca nemal problém predstúpiť pred kamery a vysvetliť svoje rozhodnutie. Avšak nesmie uvádzať nové skutočnosti, musí vysvetliť podstatu svojho rozhodnutia," doplnil Fiačan k téme otvorenosti ÚS.

Fiačan je podľa vlastných slov činným advokátom a nikdy nebol členom politickej strany. V otázke registrovaných partnerstiev Fiačan rešpektuje súčasný stav. "Musím vychádzať len z platnej úpravy v ústave, kde naša ústava pozná len manželstvo muža a ženy a to isté, čo sa týka adopcie detí. Za súčasnej situácie neostáva nič iné, len rešpektovať súčasný stav. Vo všeobecnosti je moje vnútorné nastavenie také, že akékoľvek práva sa odvíjajú od práva jednotlivca," dodal.

Podľa jeho slov je kandidatúra na sudcu Ústavného súdu SR vyústením jeho ambícií pôsobiť v súdnej moci. "Myslím si, že mám dostatočné skúsenosti v právnej oblasti na to, aby som mohol vykonávať povolanie sudcu na ústavnom súde," povedal Fiačan.​

Viac o téme: VypočutieBratislavaÚstavný súdIvan Fiačan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu