Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Znášik stále žiada Danka o aprílový termín prezidentských volieb, keď už bude mať 40 rokov

Radovan Znášik
Radovan Znášik (Zdroj: TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA – Radovan Znášik, ktorý sa chce v tohtoročných voľbách uchádzať o post prezidenta SR, naďalej žiada predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS), aby vyhlásil termín prvého kola prezidentských volieb po 11. apríli. Znášik totiž až vtedy dovŕši vek 40 rokov, ktorý je tiež podmienkou kandidatúry.

"Vyhlásiť termín konania volieb je výlučne v právomoci predsedu NR SR, avšak v prípade, že by vyhlásil termín konania volieb na marec, podľa môjho názoru by nerešpektoval ústavné právo mňa ako občana voliť a byť volený," uviedol Znášik na tlačovej konferencii. Pripomenul, že v petícii vyzbieral viac ako 17.000 podpisov občanov, ktorí sú za jeho kandidatúru, a je tiež dôležité rešpektovať vôľu týchto občanov. 

Znášik ešte v novembri oznámil, že už má dosť podpisov pre svoju prezidentskú kandidatúru. Zároveň však priznal, že ešte nemá 40 rokov. Danka listom žiadal, aby pri vyhlasovaní termínu volieb zohľadnil aj fakt, že 40 rokov dovŕši 11. apríla 2019. Danko ešte termín prezidentských volieb nevyhlásil, mal by tak urobiť 10. januára. Šéf parlamentu už však naznačil, že prvé kolo hlasovania by sa malo uskutočniť 16. marca a druhé 30. marca.

Záujem o Prezidentský palác prejavilo viac ako desať záujemcov. Nateraz sa ohlásili napríklad Béla Bugár (Most-Híd), Robert Mistrík (s podporou SaS a Spolu), Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik), Eduard Chmelár (politický analytik), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (expolitik KDH), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR) či dramaturgička a riaditeľka módnej televízie Gabriela Drobová.

Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi. Prezidentské voľby budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda NR SR.

Viac o téme: Prezidentské voľbyAndrej DankoRadovan Znášik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu