Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Prokurátor podal obžalobu na Kočnera a spol. v prípade vraždy Kuciaka

Marian Kočner
Marian Kočner (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v pondelok na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Prokurátor podal obžalobu na Mariana Kočnera, ktorého obvinili z objednávky vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica, 8. marca tohto roka. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Marian Kočner sa dva razy neúspešne pokúšal dostať z väzby, čo mu zamietol ŠTS a následne Najvyšší súd SR. Naposledy svoju žiadosť o prepustenie z väzby v júni vzal späť.

Ďalší posun v prípade zavraždeného Kuciaka: Andruskó sa dohodol s prokurátorom, výrazne nižší trest

Spolu s Kočnerom podal prokurátor obžalobu na ďalšie tri osoby - Alenu Zsuzsovú, Tomáš Szabóa a Miroslava Marčeka. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy.Zsuzsová mala pre Kočnera získavať informácie o rôznych vplyvných ľuďoch a na vraždu mala osloviť Zoltána Andruskóa.

„Na Špecializovaný trestný súd bola dňa 21.októbra 2019 podaná obžaloba v trestnej veci Ing.T.Sz. a spol.. 4 osoby sú obžalované z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a z prečinu porušovania domovej slobody. Obžaloba, ktorá má 55 zväzkov a viac ako 25 tisíc strán, napadla do senátu 2T v Pezinku. Bola pridelená zákonnému sudcovi (predsedníčka senátu – JUDr.Ružena Sabová), ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe v zmysle Trestného poriadku," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Dohoda s prokurátorom

Andruskó sa v tomto prípade dohodol s prokurátorom na vine a treste, pričom od začiatku spolupracuje s políciou. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v pondelok na Špecializovaný trestný súd v Pezinku  návrh na schválenie dohody o vine a treste s obvineným Zoltánom Andruskóm pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

Andruskó je obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. ŠTS musí dohodu odobriť a uzavretie dohody medzi prokurátorom a obvineným potvrdila v piatok obhajkyňa Lívia Kňažiková. O výške trestu nie sú zatiaľ oficiálne informácie.

V piatok obhajca poškodených Daniel Lipšic vysvetlil, že všetky zúčastnené strany sa dohodli, že to zatiaľ zverejňovať nebudú. Priblížil však, že Andruskóovi znížili trest o viac ako tretinu, keďže s políciou a prokuratúrou od začiatku spolupracoval a jeho výpoveď je kľúčová.

Viac o téme: VraždaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu