Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s Tiborom Gašparom a lustráciou Jána Kuciaka

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite na inšpekcii ministerstva vnútra začal trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Stíhanie bolo začaté na základe trestného oznámenia poslanca NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Jozefa Rajtára zo 6. marca tohto roku. Vyšetrovateľ to oznámil svojím listom poslancovi 3. apríla 2019. Trestné oznámenie sa týka lustrácie novinárov a výrokov bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, keďže môže mať vážne súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Krajská prokuratúra Bratislava ho následne odovzdala inšpekcii ministerstva vnútra.

„Vo výpovedi bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v súvislosti s lustráciou novinárov v policajných záznamoch nesedia dátumy. Ako som pred pár týždňami avizoval, ide teda o potenciálne trestné činy krivej prísahy, krivej výpovede a takisto zneužitia právomocí verejného činiteľa. Pevne verím, že začaté trestné stíhanie bude objektívne a spravodlivo uzavreté, pričom padne aj obvinenie,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár.

Dôvodom podania trestného oznámenia bolo, že bývalý policajný prezident Tibor Gašpar alebo šéf finančnej spravodajskej jednotky Pavol Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tibor Gašpar tvrdil, že lustrácia Jána Kuciaka súvisela s prípadom Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča. Ten však bol uzavretý v máji 2017 podaním obžaloby na súd, pričom prvé pojednávanie bolo 3. augusta. Predmetná lustrácia zavraždeného novinára Jána Kuciaka sa mala odohrať až na jeseň 2017. Navyše bolo preukázané, že medzi 28 lustrovanými novinármi v prípade vyšetrovania Rybaniča nefiguroval Ján Kuciak.

Trafená hus zagágala

Na margo trestného oznámenia povedal bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, že "trafená hus zagágala". "Rajtár sa obáva opätovného preverovania v kauze Rybanič, kde bol aj on podozrivý z toho, že naviedol na trestný čin odsúdeného Rybaniča a organizoval únik informácií od Rybaniča k médiám," povedal Gašpar ešte v marci. K začatiu trestného stíhania sa zatiaľ nevyjadril.

Viac o téme: Trestné stíhanieTibor GašparJozef RajtárJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu