Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rybanič potvrdil, že ostáva aj po verdikte súdu poslancom Rače: Mandát mu údajne nezaniká

Filip Rybanič Zobraziť galériu (3)
Filip Rybanič (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Filip Rybanič bude aj po utorňajšom verdikte Krajského súdu (KS) v Bratislave vykonávať funkciu miestneho poslanca v bratislavskej Rači. Hoci súd Rybaniča odsúdil na trojročný trest s jednoročným odkladom a skúšobnou lehotou, mandát poslanca mu podľa jeho slov nezaniká.

"Nakoľko som bol odsúdený podmienečne, ani prípadné dovolanie nebude mať vplyv na uplatňovanie môjho mandátu. Naďalej teda zostávam poslancom v Rači," povedal Rybanič, ktorý je aj asistentom poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára. Mestská časť Rača sa o odsúdení poslanca miestneho zastupiteľstva dozvedela zatiaľ iba z médií. Tvrdí, však že bez bližšieho určenia, za aký trestný čin bol odsúdený. Samospráva si chce preto počkať na písomné vyhotovenie rozsudku, jeho doručenie odsúdenému a právoplatnosť. 

"V prípade súdneho odsúdenia za úmyselný trestný čin vždy zo zákona zaniká funkcia poslanca. V prípade nedbanlivostného trestného činu zanikne funkcia zo zákona len vtedy, ak bol poslancovi uložený trest odňatia slobody, ktorého výkon mu nebol podmienečne odložený, ale ktorý je povinný vykonať v ústave na výkon trestu. Zánik funkcie tu nastáva zo zákona dňom nadobudnutia právoplatnosti odsudzujúceho rozsudku súdu," vysvetlila zástupkyňa starostu Rače Lenka Antalová Plavuchová.

Filip Rybanič
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Rybanič mal ako zamestnanec komerčnej banky, biznis poradca, preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách. Podobné aktivity vyvíjal smerom k bankovým účtom exministra financií Jána Počiatka, právoplatne odsúdeného a najnovšie obvineného podnikateľa Ladislava B., a napokon aj v kauze televíznych zmeniek obžalovaného podnikateľa Mariana K.

Skutok sa stal 

Podľa odvolacieho súdu sa Rybanič dopustil protiprávneho správania, spáchal zločin, keď poskytol informácie o stavoch účtov neoprávneným osobám, konkrétne bývalej redaktorke týždenníka Trend. "Skutok sa stal a spáchal ho pán Rybanič," zdôvodnil verdikt predseda senátu. Rybanič nemal v portfóliu tých klientov, ktorých účty si neoprávnene prezeral 1. júna 2016 a robil si z nich záznamy. Bol poučený o ochrane bankového tajomstva. "Zo strany obžalovaného išlo o zneužitie prihlasovacích údajov do informačného systému banky, a teda išlo o protiprávne konanie," povedal predseda senátu.

Rybanič potvrdil, že ostáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Rybanič utorkový verdikt odvolacieho súdu čiastočne uvítal. Najmä v tej časti, že postup polície bol v prvý deň jeho zaistenia nezákonný. Na strane druhej zdôraznil, že zachovanie bankového tajomstva by nemalo byť nadradené "zachovávaniu informácií o praní špinavých peňazí". Nevylúčil, že po porade so svojím obhajcom podajú mimoriadne dovolanie.

Viac o téme: Poslanec RačaFilip Rybanič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu