Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gašparovo pochybné alibi v kauze lustrácie Kuciaka preverí polícia! Rajtár podal trestné oznámenie

Jozef Rajtár podáva trestné oznámenie. Zobraziť galériu (8)
Jozef Rajtár podáva trestné oznámenie. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanec SaS Jozef Rajtár podal trestné oznámenie na bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý bol v pondelok vypočutý v súvislosti s lustrácou novinára Jána Kuciaka, ktorú mal vykonať vtedajší Gašparov podriadený Pavol Vorobjov.

Poslanec Rajtár podáva na Gašpara trestné oznámenie pre krivú výpoveď a zneužitie právomocí verejného činiteľa. "Nemôžem mlčať, ak ide o tak závažnú vec ako vražda novinára," povedal Rajtár pred Generálnou prokuratúrou. 

Rajtár podáva trestné oznámenie.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Rajtár podáva trestné oznámenie.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Rajtár podáva trestné oznámenie.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Podľa neho buď Vorobjov alebo Gašpar klamali pod prísahou, pretože sa ich výpovede od seba líšia v zásadných veciach. Gašpar tvrdil, že lustrácia Kuciaka mala súvisieť s lustrovaním novinárov v prípade Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča, ktorý sa pozrel na Kaliňákove účty. No Rybárov prípad bol uzavretý sedem mesiacov pred lustrovaním Kuciaka. 

"V spise Filipa Rybaniča sa nenachádza ani zmienka o tom, že by mali byť lustrovaní nejakí novinári," povedal Rybanič. "Tibor Gašpar niekoľkokrát zavádzal verejnosť. Spomeňme si napríklad na drogovú stopu, ktorou sa snažil zmiasť verejnosť, alebo ako klamal o tom, že Robert Krajmer nebol na mieste činu," hovorí. 

O vyjadrenie sme požiadali aj Tibora Gašpara. Ten zopakoval, že jeho včerajšie vyjadrenie pre médiá boli o tom, čo mu k lustrácii povedal Pavol Vorobjov. "Tieto tvrdenia treba preveriť a prešetriť. K vyhláseniam Rajtára k mojej osobe môžem doplniť nasledovné: Trafená hus zagágala., pretože Rajtár sa obáva opätovného preverovania v kauze rybanič, kde bol aj on podozrivý z toho, že naviedol na trestný čin Rybaniča a organizoval únik informácií bankového tajomstva od Rybanića k novinárom," napísal Gašpar. 

Rajtár podáva trestné oznámenie.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Rajtár podáva trestné oznámenie.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Rajtár podáva trestné oznámenie.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Nejasnosti vo výpovediach

Bývalý policajný šéf Tibor Gašpar vypovedal v pondelok v ranných hodinách v Nitre. Tvrdil, že Kuciak mal byť lustrovaný spolu s ďalšími asi 20 novinármi v prípade Filipa Rybaniča. Ten je neprávoplatne odsúdený prvostupňovým súdom za porušenie bankového tajomstva. 

V Gašparovej výpovedi sa však nezhodujú časy. Prípad Rybaniča bol totiž zo strany polície uzavretý sedem mesiacov predtým, ako v policajnej databáze Vorobjov lustroval Kuciaka. Pavol Vorobjov bol šéfom finančnej spravodajskej jednotky NAKA a vypovedal, že príkaz na lustráciu zavraždeného novinára mu vydal Tibor Gašpar. Exprezident polície však tieto tvrdenia kategoricky odmieta.

Lustrácie novinárov začali preverovať

Lustrácie novinárov začal preverovať úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra pod dozorom prokurátora. Potvrdila to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v stredu po rokovaní vlády.

"Všetko je ešte v rámci celého prípadu Kuciaka, nemám k tomu prístup, informovať o tom bude musieť Úrad špeciálnej prokuratúry, ak sa tak rozhodne," vysvetlila Saková s tým, že sa o tejto veci nemôže viac informovať. Každé lustrovanie má mať podľa ministerky svoje opodstatnenie.

"Ak niekto lustroval 20 novinárov v rámci vyšetrovania, v rámci vyšetrovacieho spisu, určite mal vyšetrovateľ na to oprávnenie a bolo to pod schválením dozorujúceho prokurátora," priblížila. Na otázku, či v tejto veci mohlo dôjsť k zneužitiu právomocí verejného činiteľa, ministerka odpovie, keď bude vedieť výsledky vyšetrovania. Lustráciami sa podľa Sakovej bude musieť rezort zaoberať v širšom kontexte. Pripomína, že je to téma, ktorá prekračuje hranice ministerstva vnútra.

"V rámci informatizácie poskytujeme niektoré dáta aj iným rezortom. Budeme sa touto otázkou musieť zaoberať v kontexte nielen lustrácií ministerstva vnútra, ale aj v kontexte dát, ktoré poskytujeme iným ministerstvám na to, aby mali nejaké kmeňové údaje a referenčné registre," uzavrela.

Viac o téme: Trestné oznámenieTibor GašparJozef RajtárJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu