Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Saková chce, aby nového policajného prezidenta vymenovali do leta tohto roka: Štyria kandidáti

Denisa Saková Zobraziť galériu (3)
Denisa Saková (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Kritériá na post policajného prezidenta spĺňajú štyria zo šiestich prihlásených uchádzačov, medzi nimi aj súčasný policajný prezident Milan Lučanský. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková po stredajšom rokovaní vlády. O post šéfa inšpekcie sa zaujímalo päť kandidátov, zákonom stanovené kritériá spĺňajú štyria.

"Nebudem zatiaľ špecifikovať svoje preferencie," povedala ministerka s tým, že chce dať všetkým kandidátom rovnakú možnosť presvedčiť výberovú komisiu. Okrem súčasného policajného prezidenta Milana Lučanského sa o funkciu šéfa polície vo výberovom konaní uchádzajú aj policajt z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiari nad Hronom Slavomír Vodnák, policajný pridelenec v Prahe Ivan Ševčík a riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Ivan Piliar.

Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu vnútra, o kreslo šéfa Úradu inšpekčnej služby sa uchádzajú súčasný riaditeľ úradu Adrián Szabó, jeho zástupca Robert Zaplatílek, ďalej Igor Tomáš z Prezídia Policajného zboru a tiež súčasný viceprezident polície Martin Krčmárik. "Odbornosť, skúsenosti a bezúhonnosť štyroch uchádzačov o kreslo policajného prezidenta a rovnako štyroch uchádzačov o post riaditeľa Úradu inšpekčnej služby budú v dohľadnom čase posudzovať komisie vytvorené zo zástupcov polície, inšpekcie, Generálnej prokuratúry SR, odborárov, Akadémie Policajného zboru a ministerstiev vnútra, spravodlivosti a financií," informovalo ministerstvo.

Milan Lučanský.
Zobraziť galériu (3)
Milan Lučanský.  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Kritériá na pozíciu riaditeľa inšpekčnej služby splnili Igor Tomáš, Martin Krčmárik, Róbert Zaplatílek a Adrián Szabó. Saková by chcela, aby sa nový policajný prezident a šéf inšpekcie vymenovali do leta tohto roka.

Lučanský opäť zabojuje o post policajného prezidenta: Potvrdil to po zvážení pre a proti

Na otázky, či budú hľadať zhodu mien aj v koalícii, odpovedala, že poslancov môžu kandidáti presvedčiť na verejnom hearingu v parlamentom výbore pre obranu a bezpečnosť.

Saková by chcela, aby nového policajného prezidenta a šéfa inšpekcie vymenovali do leta tohto roka.
Zobraziť galériu (3)
Saková by chcela, aby nového policajného prezidenta a šéfa inšpekcie vymenovali do leta tohto roka.  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Výberové konanie na post policajného prezidenta a riaditeľa inšpekcie vyhlásil rezort vnútra 5. februára. Prihlásiť sa mohli do piatka (8. 3.). Voľba bude prebiehať s novými pravidlami. Novela zákona o Policajnom zbore podľa slov šéfky rezortu zavádza väčšiu transparentnosť do výberu.

Viac o téme: Denisa SakováVoľba policajného prezidenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu