Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po vražde novinára sa objavujú desivé informácie: Kuciaka mal preverovať aj Gašparov človek

Martina Kušnírová a Ján Kuciak. Zobraziť galériu (3)
Martina Kušnírová a Ján Kuciak. (Zdroj: FB/Martina Kušnírová)

BRATISLAVA - Po skutku, ktorý na Slovensku nemá obdoby, vyplávali na povrch znepokojujúce informácie o vplyvných politikoch a ich prepojeniach na podsvetie. No počas vyšetrovania sa objavujú stále nové skutočnosti. Jednou z nich je aj tá, že novinára mali v policajnej databáze lustrovať aj tí, ktorí majú heslo Pomáhať a chrániť.

Vražda novinára otriasla celým demokratickým Slovenskom. Uplynul už takmer rok odo dňa, ktorý sa do našich dejín zapísal čiernou farbou. Aj napriek tomu, že vo väzbe je Marian Kočner, ktorého meno sa skloňuje s popravou novinára a rovnako sú vo väzbe štyria obvinení, rodiny, známi, či verejnosť nie je pokojná. 

PRÁVE TERAZ Nad Zsuzsovou sa sťahujú mračná: Obvinili ju v ďalšom prípade vraždy

Je to aj preto, že na povrch sa dostávajú informácie, z ktorých behá mráz po chrbte. Okrem toho, že mesiace pred vraždou mal Kuciaka sledovať bývalý novinár a SISkár Peter Tóth, ktorý je s Kočnerom kamarát, zapojení do toho mali byť aj iní ľudia. A nie hocijakí. 

Týždenník Plus7dní prišiel s informáciou, že niekoľko mesiacov pred vraždou, mal niekto v policajnej databáze lustrovať Jána Kuciaka. Pre týždenník to mal potvrdiť zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. 

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Podľa informácií TVnoviny.sk malo ísť o Pavla Vorobjova, súčasného šéfa finančnej spravodajskej jednotky a bývalého riaditeľa odboru podpory riadenia. Príkaz na lustráciu Kuciaka mal údajne dostať priamo od Gašpara. 

S otázkou sme sa obrátili aj na bývalého policajného prezidenta, ktorý jednoznažne odmieta to, že by dal príkaz na lustrovanie Kuciaka. 

"K publikovaným informáciám o tom, že som mal dať príkaz na lustráciu Jána Kuciaka uvádzam. Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť,“ reagoval Gašpar.

"Neudivuje ma však, že opätovne vykonávajú vyšetrovanie liberálne médiá na základe nezákonne získaných informácií od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré prípad vyšetrujú – viď článok v Plus7dní, kde je ako zdroj uvádzaný práve orgán činný v trestnom konaní," dodal.

Gašparovi ľudia

V čase, keď mal niekto v databáze preverovať Kuciakovo meno, bol šéfom polície Tibor Gašpar. Ten musel zo svojej funkcie odísť po tlaku demonštrujúcich ľudí, ktorí zaplnili slovenské námestia. Gašpar je rodina so šéfom najznámejšej sbsky Bonul, Miroslavom Bödörom. Jeho syn mal podľa denníka SME sledovať novinárov a bol kamarát s Marianom Kočnerom. 

Mariana Koćnera priviezli s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Kočner je momentálne vo väzbe a mal blízky vzťah s Alenou Zsuzsovou, ktorá je obvinená z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Momentálne má na krku ďalšie obvinenie, ktoré tiež súvisí s vraždou, tentokrát hurbanovského exprimátora Lászloa Basternáka. Ako svedok vystupuje Kočner aj v prípade vraždy novinára.

Strana Smer vydala stanovisko

K medializovaným informáciám sa vyjadrila aj srana Smer. Tá sa zastala Martina Glváča a upozorňuje na komunikáciu iných osôb so Zsuzsovou. Zároveň žiadajú začatie trestného stíhania. Stanovisko strany Smer prinášame v plnom znení. 

SMER - sociálna demokracia vyzýva všetkých kompetentných, ktorí sú zodpovední za zložky podieľajúce sa na vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy, aby bezodkladne prijali rázne opatrenia na zabránenie akýchkoľvek únikov informácií – či už pravdivých, alebo nepravdivých – zo živého spisu a zabránili tak bezprecedentnému možnému mareniu vyšetrovania tohto ohavného činu. Je neprípustné, aby sme v rámci politického boja a z potreby vytvárať senzácie, boli svedkami bezbrehého porušovania zákonov, žiaľ, intenzívne podporovaného aj médiami.

Vynášanie citlivých informácií zo spisu nemôže v žiadnom prípade napomôcť vyšetreniu vraždy, ale naopak odvracia pozornosť od skutočných páchateľov. Žiaľ, sme svedkami, že namiesto toho, aby mali vyšetrovatelia kľud na prácu pri objasňovaní tak závažného prípadu, sa tu rozohrávajú spravodajské hry, verejnosti sa účelovo podsúvajú rôzne informácie, ktoré nikto neverifikoval a ktoré vyvolávajú zbytočnú nenávisť a polarizujú spoločnosť. Strana SMER - sociálna demokracia sa preto ohradzuje aj proti cielenej diskreditácii vybraných osôb ako aj organizovanej štvavej kampani niektorých médií, ktoré sa na nej podieľajú.

Zverejňovať niekoho osobnú komunikáciu – či už pravdivú, alebo nepravdivú, ktorá neobsahuje žiadne informácie o páchaní trestného činu, či nabádaní k nemu, nie je verejným záujmom, ale naopak je porušením jedného z ústavných práv každého občana Slovenskej republiky. V tejto súvislosti tiež upozorňujeme na fakt, že k spisom má prístup bývalý politik Hnutia OĽaNO – Nova, v súčasnosti právny zástupca poškodených rodičov, ktorý s podozrivou A. Zs. v minulosti navyše sám komunikoval. Aj vzhľadom k tomu by si mala verejnosť odpovedať na otázku, komu a na aké ciele má takéto vynášanie súkromnej komunikácie poslúžiť?

Úniky, ktorých je verejnosť opakovane svedkom, môžu napĺňať skutkovú podstatu trestného činu marenia spravodlivosti, a preto by orgány činné v trestnom konaní (OČTK) mali zodpovedne a vážne pristúpiť aj k vyšetrovaniu týchto podozrení a čo najskôr identifikovať osoby, ktoré informácie zo spisu vynášajú. Ak neboli dané tieto údaje advokátovi poškodeného, ale novinárom, je to zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Musí byť v záujme nás všetkých a predovšetkým OČTK, aby sme sa namiesto bulvárnych senzácií čo najskôr dozvedeli pravdu o vražde dvoch mladých ľudí a jej páchateľoch. Žiadame, aby prokuratúra, policajný prezident a ďalší zodpovední prijali také opatrenia, vrátane začatia trestného stíhania, aby sa ďalšie informácie o vyšetrovaní dostali na verejnosť len oficiálnou cestou a v rozsahu, ktorý uznajú za potrebný vyšetrovatelia, dozorujúci prokurátori a príslušné orgány.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu