Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE Obvinená v prípade vraždy Kuciaka Alena Zsuzsová zostáva vo väzbe

Alena Zsuzsová (vľavo) si údajne mala objednať vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky (obaja v pravo) Zobraziť galériu (2)
Alena Zsuzsová (vľavo) si údajne mala objednať vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky (obaja v pravo) (Zdroj: SITA/Jakub Julény, FB/Martina Kušnírová)

BRATISLAVA - Alena Zsuzsová, obvinená v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, zostáva naďalej vo väzbe. Nepodala totiž sťažnosť voči decembrovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

Tento súd v prvej polovici decembra zamietol jej žiadosť o prepustenie z väzby. Keďže obvinená sťažnosť nepodala, nebude o nej rozhodovať Najvyšší súd SR. „Vzhľadom na to, že obvinená A. Zs. nepodala sťažnosť proti uzneseniu o zamietnutí jej žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu, uznesenie nadobudlo dňa 22. decembra 2018 právoplatnosť,“ uviedla vo štvrtok hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.


Chladnokrvná vražda Kuciaka a Kušnírovej pohla svetom: Precedens, ktorý bude navždy definovať Ficovu vládu


Súd žiadosť Zsuzsovej zamietol

ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, rozhodoval o návrhu 11. decembra. „Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, v trestnej veci proti obvinenej A. Zs. pre účastníctvo vo forme objednávateľa na obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, žiadosť obvinenej o prepustenie z väzby na slobodu, dňa 11. decembra 2018 zamietol. Sudca dohľad probačného a mediačného úradníka nad obvinenou neuložil,“ objasnila vtedy Kudjáková. Rozhodnutie nebolo vtedy právoplatné. V prípade sťažnosti obvinenej alebo jej obhajcu voči rozhodnutiu ŠTS by po podaní a doručení rozhodoval NS SR.

Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.
Zobraziť galériu (2)
Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Jakub Julény, Topky)

„Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry akceptuje rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie ŠTS, pretože ho v súčasnom štádiu trestného konania považuje za zákonné a dôvodné,“ uviedla v polovici decembra minulého roku hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Zsuzsová sa v decembri na zasadnutí vo veci svojej žiadosti o prepustenie z väzby nezúčastnila. Svojmu obhajcovi dala súhlas na pojednávanie v jej neprítomnosti. Ako prvá zo štyroch obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej požiadala o prepustenie z väzby.

Okrem Aleny Zsuzsovej sú z úkladnej vraždy páru obvinené ďalšie tri osoby - Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Anduskó. Posledný menovaný v súčasnosti čelí aj konaniu na Okresnom súde Bratislava V za ekonomickú trestnú činnosť. Kvarteto zobral do väzby sudca ŠTS koncom septembra. Voči rozhodnutiu podali sťažnosť, ktorú NS SR následne zamietol. Dôvodom väzby bola možná obava, že by obvinení pokračovali v trestnej činnosti, mohli sa skrývať a ovplyvňovať svedkov. Investigatívneho novinára a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí obvineným až doživotný trest odňatia slobody.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina KušnírováAlena Zsuzsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu