Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Afganistane uzavreli súd v prípade vraždy reportéra BBC: Vysoké tresty pre troch mužov

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BAGRÁM - V Afganistane vo štvrtok uznali za vinných troch ľudí v prípade vraždy afganského reportéra britskej spravodajskej stanice BBC, ku ktorej došlo vlani v apríli v provincii Chóst. S odvolaním sa na afganskú prokuratúru o tom informovala agentúra DPA.

Súd v meste Bagrám v provincii Parván odsúdil jedného z obžalovaných na trest smrti, dvaja ďalší dostali trest odňatia slobody na 30 a šesť rokov, povedal hovorca prokuratúry. Bližšie podrobnosti o motíve konania páchateľov alebo ich totožnosť neboli bezprostredne známe. Ahmada Šáha (29) zastrelila 30. apríla dvojica ozbrojencov na motorke v Chóste, metropole rovnomennej provincie na východe krajiny. Novinár išiel domov na bicykli.

BBC krátko po útoku uviedla, že Šáh pracoval pre afganskú redakciu viac ako rok a "už si vybudoval meno ako mimoriadne schopný novinár, ktorý bol uznávaným a obľúbeným členom tímu". BBC dodala, že Šáh bol jej piatym reportérom, ktorého zabili v Afganistane od vypuknutia občianskej vojny začiatkom 90. rokov. Novinára BBC zabili v ten istý deň, ako samovražedný bombový útočník v afganskom hlavnom meste Kábul pripravil o život najmenej deväť žurnalistov a ďalších šiestich zranil.

Podľa správy Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) zverejnenej v nedeľu zabili vlani v Afganistane celkovo 18 novinárov. Afganistan je v dôsledku najvyššieho počtu zabitých novinárov na jeho území najnebezpečnejšou krajinou sveta na výkon žurnalistického povolania.

Viac o téme: NovinárSúd BBCAfganistanBagrám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu