Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šéf NAKA vyhlásil, že od nich informácie o vražde Kuciaka neunikli: Odborník hovorí o trestnom čine

Nový riaditeľ Národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Ziurian. Zobraziť galériu (2)
Nový riaditeľ Národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Ziurian. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Prílišná medializácia prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vraj prípadu nepomáha. Nedávno to oznámila Generálna prokuratúra prostredníctvom svojej hovorkyne a dnes aj polícia na svojom Facebooku.

Najskôr prácu médií kritizovala Generálna prokuratúra, ktorej sa nepáčilo, že novinári zverejnili uznesenie a výpovede štyroch obvinených z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. To si médiá vyžiadali na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám od Špecializovaného trestného súdu.

MIMORIADNE Novinár Tóth sledoval pre Kočnera svojich kolegov, na zozname Kuciak a ďalší

Ku kritike sa najnovšie pridala aj polícia. Po informácii, že bývalý šéf Kontrarozviedky SIS a Kočnerov blízky priateľ Peter Tóth mal vypovedať na polícii, že Kočner mu platil za sledovanie novinárov, polícia na svojej fanúšikovskej stránke uverejnila výzvu, aby sa médiá zdržali informovania. 

"Dlhé mesiace nekonečných hodín strávených v práci, aj napriek obrovskému tlaku verejnosti, vyvrcholili veľkým posunom vpred v ceste za zadržaním páchateľov. Ak sa ukončenie prípadu oddiali o niekoľko mesiacov, alebo sa úplne zmarí, verejnosť bude odsudzovať len a len prácu polície, neuvedomujúc si, že veľký podiel na tom mali zverejnené informácie v médiách, ktoré nepomáhali, ale ubližovali. Preto dôrazne žiadame médiá, aby zvažovali každé ďalšie publikovanie informácií z priebehu vyšetrovania. Cenzúra neexistuje, nemôžeme im nič zakázať, ale žiadame o pochopenie," píše polícia.  

Zurian vylúčil únik informácií

Informáciu o Petrovi Tóthovi priniesol DenníkN s tým, že ju má od ľudí blízkych vyšetrovaniu. Hneď na to sa Tóth bránil a tvrdil, že nijaká výpoveď s jeho menom sa v spise nenachádza, zároveň však povedal, že informáciu vyniesol advokát Kuciakovcov Daniel Lipšic. Ten naňho podal trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania. 

Po informáciách o sledovaní novinárov Tóthom útok na Lipšica: Advokát podáva trestné oznámenie

Polícia však vo svojom stanovisku vylúčila, že by z vyšetrovacieho tímu niekto vynášal informácie. "V našom vyšetrovacom tíme máme zavedené také kontrolné mechanizmy, podľa ktorých sme presvedčení, že zdrojom týchto informácií nie je Policajný zbor," povedal riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian. Polícia zároveň žiadne medializované informácie nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. 

Utajený svedok? 

Tóth tvrdí, že jeho meno nefiguruje v žiadnom v spise. Špekuluje sa aj o tom, že by mohol vystupovať ako utajený svedok. Na to, čo hrozí v prípade prezradenia utajeného svedka, sme sa spýtali sme sa aj odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej,

"Mohlo by ísť o trestný čin, možno aj dva súbehu. Vychádzajúc z toho, že bolo ohrozené samotné trestné konanie a ohrozený aj ten človek, ktorého identita je prezradená. Mohlo by ísť teda o marenie spravodlivosti a v podstate aj neoprávnené nakladanie s osobnými údajnmi," povedala Kurilovská. 

Trestné sadzby sa však podľa Kurilovskej odvíjajú od toho, kým bola identita utajeného svedka odhalená. Ak niekto spácha trestný čin v podmienke, môže byť rozhodnuté o tom, aby sa podmienka premenila na už samotný výkon trestu v kamennej väznici. Osobe teda môže výrazne priťažiť, ak má podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody.

"Závažnejšie je, ak identitu utajeného svedka odhalí osoba činná v trestnom konaní, čiže niekto z tých, ktorí majú osobu chrániť a majú zabezpečiť to, aby výkon dôkazov bol bezproblémový a relevantný a aby bola daná osoba chránená. Pretože svedok je chránený, lebo hrozí určité nebezpečenstvo z marenia trestného konania a získavania ďalších dôkazov, alebo hrozí nebezpečenstvo priamo svedkovi," dodala Kurilovská.

Viac o téme: MédiáPolícia Slovenskej republikyJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu