Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nespokojní Slováci opäť vyšli do ulíc: VIDEO Pokračovanie veľkých protestov, chcú výmenu vlády

Protest Za slušné Slovensko v Bratislave Zobraziť galériu (40)
Protest Za slušné Slovensko v Bratislave (Zdroj: Martin Bublavý )

BRATISLAVA - Aj po štvrtkovom zadržaní podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zostal plánovaný pochod Za slušné Slovensko v platnosti. Po dlhšej prestávke sa uskutočnil v piatok od 19-tej hodiny v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Požiadavkou bola napríklad výmena vlády, keďže podľa organizátorov nová vláda premiéra Petra Pellegriniho nič neurobila, aby obnovila dôveru v štátnu moc, nezávislosť polície, prokuratúry či súdnictva.

PRVÉ FOTO Expolicajt Tomáš v putách: Policajti ukázali, ako v noci prekvapili podozrivého z vraždy

Za slušné Slovensko BA 1

Na Námestí SNP sa zišli tisíce ľudí. Mnohí držali v rukách transparenty. Na základe odporúčaní organizátorov si zobrali so sebou baterky, lampáše či mobilné telefóny. Bolo počuť aj píšťalky. Pokojne sa presunuli smerom k Národnej rade.

Protest Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Tu boli naplánované príhovory Doroty Nvotovej, Zuzany Petkovej, Jána Gorduliča, Marián Mitaša, Martina Šimečku a Juraja Benetina. V čele pochodu kráčali organizátori zhromaždenia Juraj Šeliga a Karolína Farská a spolu s ďalšími ľudmi niesli transparent "Postavme sa za slušné Slovensko".

Protest Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

"Veríme, že včerajší zásah polície bude viesť k dolapeniu vrahov, no podstatné je, aby sme poznali objednávateľov," povedal Juraj Šeliga. Ľudia reagovali pokrikmi hanba. "Nebyť nás všetkých, doteraz by bola asistentkou na Úrade vlady mafia." Premiér Peter Pellegrini si vyslúžil piskot. "Denisa Saková - pravá ruka Kaliňáka je ministerka vnútra, je to výsmech všetkým ľuďom, ktorí stáli na námestiach." "Smer nemôže kontrolovať ministerstvo vnútra, lebo nerobí nič iné, iba zametá kauzy pod koberec." Dosť bolo Smeru, skandovali protestujúci. „Stojíme pred národnou radou, aby sme dokázali politikom, že oni majú slúžiť nám občanom a nie 'našim' ľuďom,“ vyhlásila ďalšia z organizátoriek Karolína Farská.

Za slušné Slovensko BA 4

Ľudia vysmiali aj predsedu parlamentu Andreja Danka za to, že nie je schopný vysvetliť ani to, ako napísal svoju rigoróznu prácu. Bola spomenutá aj kauza SAV či poľnohospodárskych dotácií. "Matečná do basy," ozvalo sa z davu. Kritika sa zniesla aj na hlavu šéfa Mostu-Híd Bélu Bugára, práve on môže ukončiť vládu strany, ktorá už 12 rokov rozkráda Slovensko.

Protest Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Bývalá reportérka, kolegyňa Kuciaka a dnes riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková povedala, že stále nemáme dôvod veriť v dobre fungujúcu políciu. Vysokí policajní funkcionári, ktorí odstúpili, sa opäť zamestnali, a to priamo u ministerky vnútra. Je to výsmech tisícom ľudí, ktorí stáli v marci na námestiach. "Sme na prvom schode rebríka vďaka práci niektorých ľudí z polície, slušných prokurátorov, zahraničného tímu a ľudí, ktorí stáli na námestiach. Dúfam, že po rebríku budeme kráčať stále vyššie. Neprestávajte ani na okamih," citovala slová brata Jána Kuciaka Jozefa, ktorý je tiež prítomný.

Protest Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Nespokojní Slováci opäť vyšli
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: topky)

Na pódium vyšiel aj scenárista a humorista Ján Gurdulič, ktorý spomenul, že pred 20 rokmi voľby zastavili potláčanie demokratických princípov a právneho štátu a hlavne odstavili od moci Vladimíra Mečiara. "V posledných mesiacoch sa však história začína opakovať. Táto vláda má svoj únos má aj svoju vraždu," povedal davu. Podľa neho sme čakali po vražde novinára zmenu, veľkú a radikálnu. Zostalo rodinkárstvo, kšefty, klamstvo a zametanie vecí pod koberec. "Dostali sme výsmech farmárom, kauzu únosu vietnamského občana cez Slovensko, podkurovanie xenofóbii, zabetónovanie "našich ľudí" vo funkciách".

Predsedom vládnych koaličných strán Robertovi Ficovi, Andrejovi Dankovi a Bélovi Bugárovi odkázal, že "nikam neodchádzame". Opozičné strany zasa Gurdulič vyzval, "aby dospeli a zamysleli sa nad tým, čo je podstatné, vykašlali sa na nezmyselné prekrikovanie, sadli si za rokovacie stoly a vytvorili silu, za ktorú sa ľudia nebudú hanbiť postaviť".

Nespokojní Slováci opäť vyšli
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: topky)

Ján Gorduliča vystriedal herec Marián Mitaš, ktorý uviedol, že je tu ďalšia generácia, nielen politikov, ale aj novinárov a občanov, ktorí sa vedia zaktivizovať. Šeliga na záver zhromaždenia povedal, že táto krajina patrí nám a my si ju krok za krokom zoberieme späť, lebo ju máme radi. Zhromaždenie Za slušné Slovensko ukončila hymna v podaní speváka kapely Korben Dallas Juraja Benetina. Podľa odhadov polície prišlo pred budovu parlamentu 4-tisíc ľudí.

Za slušné Slovensko 5

Protest Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Postarší pán na pochode pre Topky povedal, že dúfa, že policajti chytili tých správnych, ale aj tak musia zistiť hlavne objednávateľa, lebo obvinení sú len "poskokovia".

Protest Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Protest v Košiciach

Na protest v Košiciach prišla aj Martinina mama Zlatica Kušnírová a asi tisícka ľudí. “Pellegriniho vláda je bábková,” kričali. “Slovensko je naše, nedovoľme aby ho ukradli,” povedala Kušnírová a účastníci jej zatlieskali. Odzneli aj prejavy od predstaviteľov akademickej obce: "Vláda na nás robí veľké ramená namiesto toho, aby urobila poriadok s depeháčkarmi a korupciou.” Vystúpil aj farmár František Oravec s kritikou vlády. Po prejavoch sa demonštranti so svetlami v rukách vybrali na pochod celou Hlavnou ulicou.

Protest Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Protest Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Požiadavky účastníkov protestu

Juraj Šeliga a Karolína Farská z iniciatívy Za slušné Slovensko vyjadrili vieru v to, že štvrtkový ranný zásah polície bude skutočne viesť k dolapeniu páchateľa vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Musíme však stále pripomínať, že aj podľa vyšetrovateľov išlo o vraždu na objednávku, preto je pre verejnosť úplne kľúčové poznať meno objednávateľa vraždy. Ján a Martina boli zavraždení preto. že Ján písal o prepojení mafie a vládnych politikov. Stále sa musíme pýtať, kto túto vraždu objednal, prečo musel byť Ján umlčaný?" napísali v tlačovej správe.

Nespokojní Slováci opäť vyšli
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: FB)

Podľa nich je spoločný tlak potrebný až do momentu odsúdenia vraha a hlavne objednávateľa tejto vraždy. "Poznanie mien tých, ktorí objednali vraždu investigatívneho novinára, ktorého chceli umlčať, je kľúčové pre charakter Slovenska ako slobodného a demokratického štátu, kde vládne právo a nie mafia," dodali Šeliga a Farská.

Svetlo vždy porazí tmu

Pochod Za slušné Slovensko sa uskutoční v piatok po dlhšej prestávke v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. V Bratislave sa pochod začne na Námestí SNP o 19:00 a pokračovať bude smerom k budove Národnej rady SR. Tam budú príhovory. Vystúpia Dorota Nvotová, Zuzana Petková, Ján Gordulič, Marián Mitas, Martin M. Šimečka, Juraj Benetin. Keďže sa uskutoční už za tmy, ľudí vyzvali, aby si doniesli baterky, zapaľovače či lampáše a ukázali tak, že „svetlo vždy porazí tmu“.

Nespokojní Slováci opäť vyšli
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: FB)

Požiadavkou pochodu Za slušné Slovensko je výmena vlády, keďže nová vláda premiéra Petra Pellegriniho podľa Šeligu nič neurobila, aby obnovila dôveru v štátnu moc, nezávislosť polície, prokuratúry, súdnictva. Vláda nie je schopná dohodnúť sa na voľbe ústavných sudcov a policajného prezidenta, vznikajú nové kauzy a škandály, napríklad podozrenie z účasti Slovenska na únose vietnamského občana do Vietnamu.

Výzva na odchod Bugára z vlády

Za slušné Slovensko v tejto súvislosti vyzvalo predsedu koaličnej strany Most-Híd Bélu Bugára, aby zo súčasnej vlády odišiel. „Týmto pochodom chceme jasne ukázať politikom, že sme nikam neodišli, že stále trváme na vyšetrení vraždy Jána a Martiny a že stále chceme dôveryhodnú vládu. Tento pochod je apelom na pána Bugára, ktorý dnes jediný politicky drží túto koalíciu,“ vyhlásil Šeliga.

Nespokojní Slováci opäť vyšli
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: FB)

K organizácii pochodu sa tentokrát pridali aj vedci zo Slovenskej akadémie vied z iniciatívy Veda chce žiť, študentská iniciatíva Nie je nám to jedno ako aj mimovládne organizácie združené v zoskupení Chceme veriť. „Po výmene vlády sa nič zásadné nezmenilo, rozklad inštitúcií pokračuje a vládne nominácie naznačujú, že kontinuita Roberta Fica a Kaliňáka je tu stále prítomná,“ vyhlásila Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Podporu pochodu vyslovil za slovenských farmárov z východu Slovenska aj František Oravec, podľa ktorého problémy so šikanou na ich vlastnej pôde pokračujú a pokračuje aj nejasné rozdeľovanie dotácií na pôdu. K pochodu sa pripojila aj Iniciatíva slovenských učiteľov a iniciatíva Kultúrny reparát.

Viac o téme: ProtestJán KuciakMartina KušnírováZa slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu