Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyšetrovanie vraždy Kuciaka a Kušnírovej v číslach: VIDEO Čo všetko vieme o chladnokrvnom zločine?

Polícia obvinila štyri osoby z úkladnej vraždy. Nad menom objednávateľa však stále visia otázniky. Zobraziť galériu (22)
Polícia obvinila štyri osoby z úkladnej vraždy. Nad menom objednávateľa však stále visia otázniky. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA – Vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nastal po siedmich mesiacoch posun, v ktorý už veril málokto. Po minulotýždňovej policajnej akcii skončili za mrežami štyria ľudia, ktorých obvinili z úkladnej vraždy. Branislav Zurian, riaditeľ protizločineckej jednotky NAKA, pod ktorú spadá vyšetrovací tím, priblížil detaily ostro sledovaného zásahu.

Policajné zložky minulý týždeň úradovali v dvoch juhoslovenských mestách. Vo štvrtok v Kolárove a v piatok v Komárne. Akcia priniesla svoje ovocie. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici ešte v nedeľu rozhodol, že štyria obvinení z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zostanú vo väzbe. 

Vyšetrovanie vraždy Kuciaka a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Polícia SR)

Generálna prokuratúra v pondelok na tlačovej konferencii priblížila, akú úlohu mali zohrávať jednotliví zadržaní v prípade vraždy. Tlmočníčka taliančiny Alena Zsuzsová (44), ktorá má väzby na podnikateľa Mariána Kočnera, mala podľa vyšetrovateľov s najväčšou pravdepodobnosťou vyplatiť peniaze vykonávateľom. Polícia ju považuje za objednávateľku. Odkiaľ však mala financie, nespresnili. 

Policajti počas akcie zaistili 570 stôp.
Zobraziť galériu (22)
Policajti počas akcie zaistili 570 stôp.  (Zdroj: FB/Polícia SR)

Tomáš Szabó mal byť strelcom, Zoltán Andruskó sprostredkovateľom a Miroslav Marček vodičom a pomocníkom. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár uviedol, že dôkazy, ktoré sú v rukách polície, sú veľmi silné na to, aby boli obvinené spomínané štyri osoby. "Zatiaľ to je stále v štádiu obvinenia, takže prehnaný optimizmus nie je na mieste," dodal s tým, že je ale veľký predpoklad na to, že kauza sa dotiahne do úspešného konca. 

Policajný spis zaberá celú skriňu.
Zobraziť galériu (22)
Policajný spis zaberá celú skriňu.  (Zdroj: FB/Polícia SR)

Viac o policajnej akcii s názvom News priblížil v rozhovore pre facebookovú stránku Polícia SR Branislav Zurian, riaditeľ protizločineckej jednotky NAKA.

„Čo sa týka tohto prípadu, bol to jeden z najťažších prípadov, myslím, že nielen môj, ale asi všetkých policajtov, ktorí sa zúčastnili tejto akcie,“ priznal Zurian. Podľa jeho slov bolo náročné najmä to, že od začiatku nevedeli, koho a čo hľadajú.

Priblížil, že vo vyšetrovaní veľmi pomohla analytická skupina tímu. "Naozaj to množstvo dát, s ktorými pracovali, a ktoré vyhodnotili, nám pri objasnení tejto úkladnej vraždy veľmi pomohlo," povedal.

Policajná akcia News v číslach

  • policajti odpracovali za 4 dni 1000 hodín
  • zadržali 10 osôb
  • 4 osoby obvinili z úkladnej vraždy
  • vykonali 12 domových prehliadok
  • vykonali 13 prehliadok nebytových priestorov (záhrady, autá, reštaurácie a pod.)
  • zaistili 570 stôp (zbrane, zhodný náboj, počítače či mobil použitý pri vražde)
  • zasahovalo 58 policajtov NAKA
  • 12 kriminalistických technikov
  • 55 príslušníkov Lynx Commando
  • 30 policajtov z PPÚ
  •  špeciálny vyšetrovací tím má 90 členov
  • akcie sa zúčastnili aj experti z európskeho policajného úradu Europol
Viac o téme: VraždaVyšetrovanieNAKAJán KuciakMartina KušnírováBranislav Zurian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu