Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice odsúdili aj nezávislé kultúrne centrá

(Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Každá vražda človeka je neodpustiteľný zločin, no keď sa stane obeťou novinár, je to aj priamy útok na slobodu slova a prejavu v celej krajine. V spoločnej reakcii sa na tom zhodli nezávislé kultúrne centrá, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, občianske kolektívy, komunity i jednotlivci v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej.

"Táto krajina bola počas poslednej dekády obeťou neviazaného oligarchického rozkrádania, korupcie a klientelizmu. Po vražde dvoch mladých nevinných ľudí však už nejde iba o peniaze a dôstojnosť, ale aj životy občanov tejto krajiny. Vnímame to ako bezprecedentné ohrozenie demokracie a bezpečnosti slovenskej občianskej spoločnosti," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Vyhlásenie doteraz podpísalo viac ako 20 inštitúcií, medzi nimi napríklad Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Tabačka Kulturfabrik v Košiciach či Žilina Nová synagóga. Stanovisko je vyjadrením apolitického občianskeho postoja k súčasnej situácii na Slovensku.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu