Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rakúski novinári odkazujú: Potrestajte nielen vrahov, ale aj objednávateľov vrážd

(Zdroj: SITA /Tomáš Somr)

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Zväz rakúskych novinárov (ÖJC) vyzval v piatok slovenskú políciu a prokuratúru, aby potrestali nielen vrahov, ale aj objednávateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Zároveň vyjadril solidaritu so slovenskými novinármi, ktorí v piatok v Bratislave zorganizovali smútočný pochod za svojho bývalého kolegu, uviedla agentúra APA.

Slovenská vláda robí podľa vyhlásenia ÖJC zverejneného na jeho stránke všetko pre to, aby ochránila osoby stojace za dvojnásobnou úkladnou vraždou. Verejnosti je ponúknutá "talianska stopa" a rýchle zatknutie údajných mafiánov. Najvyšší vládni činitelia sú však prinajmenšom spoluzodpovední za vraždu, tvrdí ÖJC. Situácia pripomína prípad zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, keď bol verejnosti takisto rýchlo ukázaný "páchateľ", ale ďalej sa nič nestalo.

ÖJC preto vyzýva Európsky parlament, aby zriadil výbor na vyšetrenie vrážd novinárov na Malte a na Slovensku. Obracia sa tiež na rakúsku spolkovú vládu, aby túto tému nastolila v Európskej rade. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) má podľa ÖJC podporiť činnosť vyšetrovacích orgánov a preskúmať výsledky ich činnosti.

Viac o téme: VraždaNemeckoJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu