Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Smrť známeho herca: Nakrúcal film... Infarkt po poslednej klapke!

Yves Montand Zobraziť galériu (2)
Yves Montand (Zdroj: Lira Films)

SENLIS - Niektorí herci si želajú zomrieť na javisku, Yves Montand skolaboval na filmovom pľaci. Infarkt ho postihol po poslednej klapke filmu, ktorý nakrúcal. Následne zomrel v nemocnici.

Yves Montand sa narodil 13. októbra 1921 v Taliansku ako Ivo Livi. Rodina sa následne presťahovala do Francúzska. 

Galéria: Yves Montand

Svoju umeleckú kariéru začal ako spevák. V roku 1944 prišiel do Paríža. Rozhodujúce pre neho a jeho ďalšiu kariéru bolo stretnutie so šansoniérkou Edith Piaf. Popri speve sa prejavil aj ako herec.

Herec a spevák zatúžil dostať sa do USA. Do New Yorku odcestoval v roku 1959 spolu so Simone Signoret, ktorú si vzal za manželku v roku 1951. V Henri Millerďs Theatre na Broadwayi hral dva roky. Stretnutie s Costa Gavrasom v roku 1964 sa stalo podnetom, aby Montand vyskúšal svoje sily vo filme. Filmovú spoluprácu lemujú také mená režisérov ako Alain Resnais, Claude Sautet, Jean-Pierre Melville alebo Gérard Oury.

Zahral si s herečkami ako Marilyn Monroe, Catherine Deneueve, Jane Fonda, Romy Schneider, Shirley McLaine či Gina Lollobrigida. 

Shirley McLaine a Yves Montand
Zobraziť galériu (2)
Shirley McLaine a Yves Montand  (Zdroj: Paramount Pictures)

Yves Montand zomrel 9. novembra 1991. „Zomrel prakticky na pľaci. V posledný deň, po jeho úplne poslednej klapke. Bola to dlhá noc, robili sme opakované zábery. Dorobil to, čo mal urobiť a potom proste zomrel. A film je o starom mužovi, ktorý zomrie na infarkt, čo sa presne stalo aj jemu,” povedal v jednom rozhovore režisér Jean-Jacques Beineix. 

Viac o téme: Yves Montand
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu