Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Povodeň v Nemecku: Voda brala so sebou všetko čo jej prišlo do cesty, prúd strhával stromy aj autá!

Silný dážď ochromil mnohé mestá v Nemecku
Silný dážď ochromil mnohé mestá v Nemecku (Zdroj: Facebook/Wetteronline.de)

BAD NEUENAHR – Južné a západné Nemecko zasiahla vo štvrtok mimoriadne silná búrka. Meteorologická stanica Bad Neuenahr hlásila úhrn zrážok až 58 litrov na meter štvorcový za hodinu, čo je také množstvo, aké je bežné za celý mesiac.

V dôsledku silného dažďa boli zaplavené ulice, pivnice ale aj množstvo prevádzok. Ojedinele sa vyskytli aj búrky so silným krupobitím. Na niektorých miestach v Nemecku pršalo celé popoludnie až do polnoci, keď sa nepriaznivé počasie začalo presúvať smerom na Holandsko, informuje wetteronline.de.

Časť zamestnancov RTVS odovzdala otvorený list pre poslancov Národnej rady (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Najhoršiu situáciu hlásili z malého mesta Bisingen, kde silný dážď vyvolal doslova prílivovú vlnu. Podľa nemeckých meteorológov sa z miestnej rieky stala zúrivá bystrina, ktorá brala so sebou všetko, čo jej prišlo do cesty vrátane áut a stromov. V pohotovosti boli desiatky hasičov a zachranárov a s ťažkou technikou a vrtuľníkmi prehľadávali okolie.

V búrkach bolo zaznamenané aj obrovské množstvo bleskov a intenzívne zrážky spôsobili zvýšenie viacerých hladín menších riek. Silné zrážky hlásili aj z Hesenska, z oblasti Frankfurtu nad Mohanom ale aj z regiónu Gießen–Marburg. Hasiči otvárali kanalizačné poklopy, aby voda ľahšie odtekala. Búrky pokračovali až do nočných hodín, no postupne riziko ohrozenia s pribúdajúcimi hodinami pominulo.

Viac o téme: PovodeňPočasieBúrkyNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu