Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vyše 30-ročné manželstvo českého herca: Najprv búrlivý rozvod, potom životná láska!

Karel Heřmánek Zobraziť galériu (4)
Karel Heřmánek (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Obľúbený herec Karel Heřmánek čoskoro oslávi 32. výročie manželstva s bývalou hlásateľkou Hanou Heřmánkovou, za slobodna Vávrovou. Predtým však už raz ženatý bol. A nedopadlo to dobre!

Karel Heřmánek sa narodil 17. októbra 1947. Po absolvovaní Janáčkovej akadémie múzických umení (JAMU) v Brne v roku 1972 pôsobil jednu sezónu na scéne Divadla na provázku (teraz Divadlo Husa na provázku).

Galéria: Karel Heřmánek

Následne odišiel do Činoherního studia v Ústí nad Labem. Městská divadla pražská boli jeho pôsobiskom v období rokov 1977 a 1978. Potom zakotvil v Divadle Na zábradlí, kde sa zaskvel v úlohe Dimitrija v Bratoch Karamazovcoch. Hercov výkon ocenila aj divadelná kritika.

Debut pred kamerou zaznamenal v roku 1972 v nie veľmi známom televíznom filme Uprostred babího léta ve stepi zahoukal vlak. Po troch rokoch nakrútil Hřiště (1975) a viac známe filmy ako Na pytlácké stezce (1979), Žena pro tři muže (1979), Smrt stopařek (1979) a Kam nikdo nesmí (1979). Ďalej účinkoval v rodinnej komédii Krakonoš a lyžníci (1980) a v dráme Hadí jed (1981).

Karel Heřmánek
Zobraziť galériu (4)
Karel Heřmánek  (Zdroj: FS Barrandov)

Dve prelomové roly prišli v roku 1984. Tou prvou bol démonický vládca pekiel Lucifer vo vtipnej rozprávke Hynka Bočana S čerty nejsou žerty a tou druhou bol žižkovský frajer v komédii Fešák Hubert. Za rolu vo filme Dobré světlo získal Karel Heřmánek v roku 1985 cenu za mužský herecký výkon na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Portugalsku.

Do umelcových odohraných snímok pribudla aj dráma z boxerského prostredia Pěsti ve tmě (1986). Divákov zaujala aj ďalšia z jeho veľkých rolí v smutno-veselej komédii odohrávajúcej sa v priebehu druhej svetovej vojny Smrt krásnych srnců (1986).

V 90. rokoch minulého storočia založil Karel Heřmánek nové Divadlo Bez zábradlí, kde dodnes pôsobí ako riaditeľ. Hra Milana Kunderu Jakub a jeho pán je najdlhšie hranou inscenáciou českého divadla. Nesie podtitul Pocta Denisovi Diderotovi. V hlavných úlohách v nej excelovali českí herci Karel Heřmánek a Jiří Bartoška.

Karel Heřmánek a Jiří Bartoška
Zobraziť galériu (4)
Karel Heřmánek a Jiří Bartoška  (Zdroj: Divadlo Bez zábradlí)

Umelec je často obsadzovaný aj do seriálov. S českou herečkou Ivanou Chýlkovou účinkoval v seriáli z prostredia veterinárnej kliniky O zvířatech a lidech (1994). O dva roky neskôr Heřmánek predviedol skvelý herecký výkon aj v oscarovej snímke z dielne režiséra Jana Svěráka Kolja (1996), hral aj v Bumerangu (1997) a v seriáli Zdivočelá země (1997).

Vďaka príjemnému a charakteristicky zafarbenému hlasu herec často dabuje. Poslucháči ho mohli počuť v roztomilej rozprávke Hledá se Nemo alebo v českom animovanom filme Kozí příběh – Pověsti staré Prahy.

Heřmánek už čoskoro oslávi 32. výročie svadby s hlásateľkou Hanou, ktorú si vzal až po tom, čo sa im narodili dvaja synovia. Neskôr do rodiny pribudol aj tretí. Manželia patria k stabilným párom českého šoubiznisu, stretli sa však v čase, keď Karel na lásku už ani neveril. 

Mal za sebou totiž rozvod so zubárkou Stanislavou, s ktorou má dve dcéry. Podľa českých médií išlo o búrlivý rozchod, ktorý umelca totálne zničil. Dôvody nikdy neprezradil, špekulovalo sa o nevere jeho ženy. „Pripadal mi taký smutný,” povedala o prvom stretnutí Hana, ktorá je od svojho manžela mladšia o 16 rokov. 

Karel Heřmánek a Hana Heřmánková
Zobraziť galériu (4)
Karel Heřmánek a Hana Heřmánková  (Zdroj: TV Barrandov)

Viac o téme: Karel Heřmánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu