Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajil to 10 rokov: Pravda o hercovi z Hriešneho tanca vyšla najavo až po jeho smrti!

Jerry Orbach Zobraziť galériu (3)
Jerry Orbach (Zdroj: NBC)

NEW YORK - Meno tohto herca je najviac spojené s Hriešnym tancom a seriálom Zákon a poriadok. Jerry Orbach nakrúcal, aj keď bojoval s rakovinou. Jeho diagnóza vyšla najavo až po jeho smrti.

Jerry Orbach sa narodil 20. októbra 1935. Jeho rodičia mali vzťah k umeniu – mama k spevu a otec sa okrem svojej práce venoval aj estrádnym vystúpeniam. 

Galéria: Jerry Orbach

Vďaka svojmu vysokému IQ preskočil Jerry na základnej škole dve triedy. Popri škole sa venoval aj futbalu a chodil tiež na hodiny herectva. A práve tejto oblasti zostal napokon verný. 

Orbach začínal s divadlom a účinkoval aj na slávnom Broadwayi. V 80. rokoch sa začal naplno venovať filmovej a televíznej práci. Zahral si vo filmoch Marty, Guys and Dolls, Sentinel, Pán veľkomesta, Smrtiace triky, Hriešny tanec, Zločiny a poklesky, Univerzálny vojak, Chinese Coffee. Objavil sa v seriáloch Kojak, To je vražda, napísala, Zákon a poriadok a iných. Venoval sa aj dabingu. 

Tajil to 10 rokov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thalia Productions)

V januári 1994 hercovi diagnostikovali rakovinu prostaty. Podstúpil rádioterapiu, no v decembri sa choroba vrátila a metastázovala. Nasledovala hormonálna terapia, kým stále nakrúcal. Keď ukončil svoje účinkovanie v seriáli Zákon a poriadok, podrobil sa Orbach chemoterapii. Hoci bojoval s rakovinou 10 rokov, verejnosť sa o tom dozvedela až po jeho smrti. 

Jerry Orbach mal celý život vynikajúci zrak a rozhodol sa zaradiť medzi darcov orgánov. Požiadal,  aby po jeho smrti boli darované jeho oči. Tie potom pomohli dvom obyvateľom New Yorku, ktorí dostali jeho rohovky. 

Herec bol neskôr hlavnou postavou kampane, ktorá pomohla zvýšiť počet darcov. „Jerry Orbach dal svoje srdce a dušu herectvu a dar videnia dvom Newyorčanom,” hlásal bilbord s jeho tvárou. „Poznali ste Jerryho Orbacha vďaka jeho úlohám v Zákone a poriadku a na Broadwayi. Ale pre dvoch Newyorčanov sa stal jeho najväčšou rolou darca očí.”

Tajil to 10 rokov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NBC)

Jerry Orbach zomrel 28. decembra 2004. 

Viac o téme: Jerry Orbach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu