Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najhoršie spomienky slovenskej speváčky: Prepady gestapákov... Hádzali ich ako dobytok!

Bea Littmannová Zobraziť galériu (6)
Bea Littmannová (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Bola jednou z prvých speváčok slovenskej populárnej hudby, neskôr ju ľudia ju poznali z relácie Repete. Interpretka hitu Najkrajšia hviezdička si však v sebe niesla traumatické spomienky na vojnu. Bea Littmannová na vlastné oči videla prepadové akcie gestapákov.

Bea Littmannová (rodená Beatrix Farkašová) sa narodila 4. septembra 1929. Maturovala na gymnáziu v Bratislave. Spev študovala súkromne. Bola jednou z prvých slovenských speváčok tanečných piesní. V roku 1946 bola zakladajúcou členkou Miešaného zboru československého rozhlasu, od roku 1947 bola spolu s Vierou Palátovou a Hertou Bedrnovou členkou dievčenského speváckeho tria Tri dievčatká.

Najhoršie spomienky slovenskej speváčky:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)

Od roku 1957 bola aj členkou Slovenského filharmonického zboru. Medzi jej hity patria skladby Najkrajšia hviezdička, Nebolo to náhodou, Ružičky červené či Široká cestička. Od začiatku 50. rokov do polovice 60. rokov patrila medzi najpopulárnejšie slovenské speváčky. V 90. rokoch vystúpila v televíznom programe Repete.

Speváčka patrila k tým, ktorí mali v sebe večne živé spomienky na vojnu. „Ako decko som neraz zažila prepady gestapákov. Cez deň i v noci. Vždy prišli s vlčiakom a hľadali židov,” prezradila kedysi pre SME. 

Mimoriadne traumatizujúca bola spomienka, v ktorej figurovali malé deti. „Zrazu som počula obrovský krik. Utekala som do okna a videla niečo, na čo sa nedá zabudnúť. Stálo tam nákladné auto. Nemci naň najskôr vyhodili toho žida, potom chytali po jednom tie deti za ruky a nohy, a... prepáčte, ťažko sa mi o tom hovorí... ako vrecia ich hádzali na korbu. Ako dobytok. Najmenšie malo dva roky. Revalo od bolesti. Odvážali ich do koncentráku,” povedala speváčka, ktorá mala z tohto zážitku doživotnú traumu.  

Bea Littmannová zomrela 24. apríla 2018 vo veku 89 rokov. 

Najhoršie spomienky slovenskej speváčky:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)

Viac o téme: Bea Littmannová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu