Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský herec na prahu smrti: Omrzliny a amputácia... Stratil reč aj pamäť!

Emanuel Hason Zobraziť galériu (4)
Emanuel Hason (Zdroj: Tv Markíza)

BRATISLAVA - Je jedným z najznámejších dabingových hercov, no pred pár rokmi sa rozhodol zmeniť profesiu. A práve v čase, keď mal Emanuel Hason pristúpiť ku skúškam z masérstva, stal sa mu nepríjemný úraz. PO pošmyknutí sa ležal na mraze niekoľko hodín. Museli mu amputovať prsty, stratil pamäť aj schopnosť rozprávať.

Emanuel Hason sa narodil 29. marca 1971. Už od detstva sa pohyboval v brandži – účinkoval v Detskej rozhlasovej družine, divadle Ludus a ako 8-ročný absolvoval prvý dabing. Ako detského herca ho diváci poznajú napríklad z Perinbaby alebo rodinného seriálu Safari. 

Slovenský herec na prahu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Omnia Film München)

Nie je teda žiadnym prekvapením, že zamieril na VŠMU. Potom bol ale skôr divadelným a dabingovým hercom. Jeho hlas znel v mnohých telenovelách a seriáloch. Nahovoril napríklad Chandlera v Priateľoch, Harmona Rabba v JAG - Vojenská prokuratúra, T-Baga v Prison Breaku, Toma Kranicha v Kobre 11. 

Z množstva filmových postáv spomeňme Harveyho Denta v Temnom rytierovi, otca Jesseho zo Zachráňte Willyho, Michaela Corleoneho z Krstného otca, Franka z Kuriéra, Mickeyho z Podfu(c)ku, Mavericka z Top Gunu, Van Helsinga z rovnomennej snímky, Willa z filmu Robin Hood – Kráľ zbojníkov, či d'Artagnana z Troch mušketierov. 

Slovenský herec na prahu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tv Joj)

Zahral si aj v niekoľkých slovenských seriáloch, v Ordinácii v ružovej záhrade, Dr. Ludskom, Rexovi. Naposledy účinkoval vo filme Trhlina. 

Ten natočil niekoľko rokov po tom, ako sa mu od základov zmenil život. Dabing ho omrzel a rozhodol sa stať masérom. Lenže deň pred skúškou sa počas fajčenia na terase pošmykol a našli ho približne až o 8 hodín. Ako herec povedal vo viacerých rozhovoroch, práve v tej najkritickejšej chvíli – o pol hodiny už nemusel žiť. 

Teploty v noci dosahovali -15 až -20 stupňov a on bol oblečený len naľahko. To sa podpísalo najmä na jeho dolných končatinách. Kvôli omrzlinám prišiel o články niekoľkých prstov. 

Dlhé bezvedomie navyše ovplyvnilo aj jeho schopnosť reči. „Je to hrozné v tom, že mám malé dieťa a večer mu chcem čítať rozprávku. Často sa mi smeje a hovorí: Tatinko, už nečítaj,” povedal herec Novému času rok po nehode. Najviac ho však trápila strata pamäti, ktorá ho privádzala do zúfalstva. 

Slovenský herec na prahu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tv Joj)

Viac o téme: Emanuel Hason
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu