Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najhoršie chvíle slovenského herca: Jeden syn sa obesil... o ďalšieho prišiel po rozvode!

Ivan Krivosudský Zobraziť galériu (3)
Ivan Krivosudský (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Dnes by slovenský herec Ivan Krivosudský oslávil 95 rokov. Hoci bol celý život známy ako optimista, posledných 5 rokov jeho života poznačili tragédie...

Ivan Krivosudský sa narodil 1. marca 1927 v Bratislave. Už v detstve sa rád predvádzal pred vrstovníkmi, hral s ochotníkmi divadlo a písal texty. Po rokoch sa priznal, že pre spolužiakov na gymnáziu zložil aj študentskú operu, v ktorej použil známe šlágre s jeho textami a príbehom. V roku 1951 absolvoval štúdium herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, predtým študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Galéria: Ivan Krivosudský

Na doskách činohry bratislavskej Novej scény, ktorej členom bol od roku 1949, stvárnil Ivan Krivosudský desiatky dramatických i komediálnych postáv. Zahral si napríklad v Revízorovi, v Geľovi Sebechlebskom, v Klebetniciach i v kultovej inscenácii Keď jubilant plače. Úspešne sa uplatnil aj v satiricko-zábavných programoch a kabaretných pásmach v rozhlase i v televízii, kde využíval svoje skúsenosti z konverzačných hier, zmysel pre vtip a situačnú komiku.

Vysokou hereckou úrovňou sa vyznačovali aj postavy, ktorých sa umelec zhostil na filmovom plátne. Medzi inými sa predviedol vo vojnovej dráme Pieseň o sivom holubovi (1961), v historickej melodráme Majster kat (1966), v lyrizovanej tragikomédii Ľalie poľné (1972), v historickom filme Skrytý prameň (1973) alebo v legendárnej rozprávke Soľ nad zlato (1982). Z televíznej filmografie Ivana Krivosudského treba spomenúť rodinnú drámu Červené víno (1976), nezabudnuteľnú komédiu Sváko Ragan (1976), historickú snímku Louis Pasteur (1977) alebo seriály Na baňu klopajú (1980) a Lekár umierajúceho času (1983). Nevyhýbal sa ani dabingovým ponukám.

Najhoršie chvíle slovenského herca:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Herec Ivan Krivosudský zomrel 4. decembra 2010 v Trnave vo veku 83 rokov po ťažkej chorobe.

Hoci bol celoživotným optimistom, posledných 5 rokov svojho života naozaj nemal ľahkých. V roku 2005 zrazil na priechode pre chodcov dôchodkyňu, ktorá následne zomrela. V roku 2008 sa v Prahe obesil jeho syn Dušan a krátko nato hercova prvá manželka zomrela na rakovinu. 

S druhou manželkou, ktorá bola o 35 rokov mladšia, sa rozviedol v roku 2009. Rozvodom prišiel o syna Miška, ktorého dostala do starostlivosti Krivosudského švagriná. On sám sa o neho nezvládal starať a jeho exmanželka Anna podľa hercových vyjadrení trpela psychickými problémami. 

Najhoršie chvíle slovenského herca:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Viac o téme: Ivan Krivosudský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu