Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Problémy po dohode s Gréckom: Celodenný štrajk, protest a ďalšie meškanie so splátkou!

Grécko 2015 Zobraziť galériu (6)
Grécko 2015 (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Grécke odbory zastupujúce záujmy verejných zamestnancov ADEDY vyhlásili na stredu 24-hodinový štrajk. Práve v tento deň sa očakáva hlasovanie gréckeho parlamentu o prvom balíku reformných opatrení v súlade s víkendovou dohodou z krízového rokovania v Bruseli.

Jedna z najväčších gréckych odborových centrál súčasne zvolala na stredu večer 19.00 hod miestneho času demonštráciu, ktorej dejiskom by malo byť námestie pred parlamentnom v Aténach. 

Ide o prvé ohlásenie štrajku verejných zamestnancov od nástupu vlády premiéra Alexisa Tsiprasa. 
Aj odbory zastupujúce pracovníkov samospráv POE-OTA vyzvali dnes svojich členov na 24-hodinový štrajk, ktorý by sa mal tiež uskutočniť v stredu 15. júla. 

Koaličný partner Syrizy vládu neopustí; dohodu z Bruselu však nepodporí

Predseda strany Nezávislí Gréci (ANEL), ktorá so Syrizou premiéra Tsiprasa tvorí grécku vládnu koalíciu, dnes uviedol, že jeho strana vládu neopustí, avšak bude hlasovať len za tie opatrenia na ozdravenie gréckej ekonomiky, ktoré boli dohodnuté ešte pred víkendovým summitom v Bruseli.

Predseda pravicovo-populistických Nezávislých Grékov Panos Kammenos povedal, že jeho strana zostane súčasťou koalície s Tsiprasovou Syrizou, ale bude hlasovať len za tie úsporné opatrenia, na ktorých sa dohodli lídri všetkých veľkých politických strán. "Zaväzujeme sa hlasovať len za to, o čom sme rozhodli na stretnutí predsedov politických strán, nie za nanútené opatrenia," povedal pred novinármi Kammenos.

Na základe dohody z Bruselu musia teraz Atény do stredy 15. júla do polnoci prijať šesť sérií opatrení vrátane zníženia štátnych výdavkov a reformy dôchodkového systému. Keď tieto kroky schváli grécky parlament, môžu sa začať rokovania s medzinárodnými veriteľmi o treťom programe finančnej pomoci pre Grécko. Predpokladá sa, že vďaka podpore proeurópskych opozičných strán parlament dohodu schváli.  

Sinn: Tretí balík pomoci neurobí Grécko konkurencieschopnejšie

Hans-Werner Sinn, riaditeľ významného nemeckého ekonomického ústavu ifo, neverí, že sa tretím balíkom pomoci Grécku stane krajina konkurencieschopnejšou. V rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu n-tv povedal, že o tri roky budeme s Gréckom presne tam, kde sme dnes. Dohodnutá suma pre Atény vyše 83 miliárd eur zabezpečí pre Grékov životnú úroveň, ktorá nebude zodpovedať reálnej ekonomickej výkonnosti tejto balkánskej krajiny.

V prípade, že Grécko bude dostávať pomoc z tretieho balíka, podarí sa tým zabrániť okamžitému kolapsu krajiny, ale riešenie jeho súčasných problémov sa posunie do neďalekej budúcnosti. Za jediné rozumné východisko pokladá profesor Sinn vystúpenie Atén z eurozóny.

Nezávislí Gréci sľubujú podporu vláde, avšak s výhradami

Strana Nezávislí Gréci, ktorá je menším partnerom v koaličnej vláde premiéra Alexisa Tsiprasa, bude naďalej podporovať vládnu politiku, avšak s určitými výhradami. Uviedla to v utorok hovorkyňa strany Marina Chrysoveloni. Možnosť, že strana odíde z vlády a vstúpi do koalície s dvoma opozičnými stranami, vylúčila. Nezávislí Gréci budú naďalej podporovať vládu, podpora však má limity dané výsledkami januárových parlamentných volieb a nedávneho referenda, uviedla hovorkyňa.

Predseda gréckej vlády sa vrátil z krízových víkendových rokovaní v Bruseli s dohodou, ktorá je oveľa prísnejšia ako úsporné opatrenia odmietnuté Grékmi v referende z 5. júla. Alexis Tsipras má pritom len niekoľko dní na to, aby potlačil opozíciu vo vlastnej strane a presadil reformné zákony v parlamente. Už v stredu 15. júla by grécky parlament mal hlasovať o prvom balíku reformných opatrení. Dohodu s veriteľmi odmieta časť poslancov Tsiprasovej strany Syriza.

Grécko v pondelok nezaplatilo MMF ďalšiu splátku

Grécko v pondelok nezaplatilo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) ďalšiu splátku, a to vo výške 456 miliónov eur (vyše 12 miliárd korún). Oznámil to hovorca MMF Gerry Rice. Silne zadlžené Grécko sa už na konci júna stalo prvou vyspelou krajinou, ktorá fondu prestala včas splácať dlhy.

Atény 30. júna MMF neuhradili splátku vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Celkový objem zmeškaných splátok tak teraz dosahuje zhruba dvoch miliárd eur. Podľa hovorcu fondu sa bude vedenie MMF v "najbližších týždňoch" zaoberať gréckou žiadosťou o predĺženie termínu pre uhradenie júnovej splátky, napísala agentúra DPA.

Eurozóna v pondelok predbežne súhlasila s tretím záchranným programom pre Grécko. Rokovania o tomto programe však môžu začať až po tom, čo grécky parlament dnes či v stredu prijme prvý balík reforiem. Do doby, než tieto rokovania skončia, má pomôcť Grécko udržať finančne nad vodou krátkodobá pôžička.

Možnú podobou takejto pôžičky sa teraz zaoberajú experti eurozóny. Jedným z variantov je použitie prostriedkov zo staršieho európskeho nástroja známeho ako Európsky finančný stabilizačný mechanizmus (EFSM). Za pôžičky z neho ručia všetky krajiny EÚ.

MMF v pondelok uviedol, že je pripravený spolupracovať na riešení gréckej dlhovej krízy s gréckymi úradmi aj s európskymi partnermi.

Gréckej ekonomike nepomôže ani prijatie všetkých reforiem

Súčasná situácia dáva za pravdu postoju Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) spred piatich rokov, v ktorom združenie vyzývalo politikov, aby prijali rázne riešenie, teda aby neodsúhlasili poskytnutie ďalších peňazí už vtedy príliš zadlženému Grécku.

Dnes, ako povedal prezident ZPS Ján Oravec, sa opakuje rok 2010. Vtedy aj dnes lídri EÚ na kritickú situáciu v Grécku reagovali tak, že sa začali schádzať na mimoriadnych summitoch v Bruseli, na ktorých nič nevyriešili, až napokon ohlásili záchranu Grécka, ktorá nebola ničím iným, len zametením problému pod koberec, jeho odložením do budúcnosti.

V súčasnosti je Grécko a jeho ekonomika v tak katastrofálnom stave, že jej nepomôže ani prijatie všetkých reforiem, ku ktorému sa zaviazala grécka vláda. Akceptovaním dohody "peniaze výmenou za reformy" opäť hrozí, že politici namiesto odstrihnutia nezachrániteľného Grécka od finančných zdrojov uprednostnia nalievanie ďalších peňazí do bezodnej diery. Opäť tak odsunú skutočné riešenie problému do budúcnosti. Takéto pseudoriešenie nie je v záujme ani Grécka, ani ostatných krajín eurozóny, zdôraznil Oravec.

Premiér Tsipras podľa médií prebuduje svoj vládny kabinet

 Grécky premiér Alexis Tsipras pripravuje podľa oficiálne nepotvrdených mediálnych informácií rozsiahle zmeny vo svojom vládnom kabinete. Líder vládnej Syrizy chce tak reagovať na avizované vyhlásenia viacerých ľavicových poslancov, že budú v parlamente hlasovať proti ďalším úsporným opatreniam.

Grécko 2015
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Z večerných informácií viacerých gréckych médií vyplýva, že medzi členmi gréckej vlády, ktorí by mali opustiť ministerské posty, sú šéfovia rezortov energetiky Panajotis Lafazanis či sociálnych vecí Dimitris Stratulis. Práve oni sú vnímaní ako lídri ľavicového krídla Syrizy a majú za sebou okolo 40 zákonodarcov. Syriza disponuje v zákonodarnom zbore celkove 149 kreslami. 

Z Atén prišla dnes večer aj informácia, že na poslanecký mandát a funkciu námestníka ministra zahraničných vecí rezignoval Nikos Chuntis, priradzovaný takisto k ľavicovému krídlu Syrizy. 
Predseda gréckej vlády sa vrátil z krízových víkendových rokovaní v Bruseli s dohodou, ktorá je oveľa prísnejšie ako úsporné opatrenia odmietnuté Grékmi v referende z 5. júla. Alexis Tsipras má pritom len niekoľko dní na to, aby potlačil opozíciu vo vlastnej strane a presadil reformné zákony v parlamente. Už v stredu 15. júla by grécky parlament mal hlasovať o prvom balíku reformných opatrení. 

Grécko 2015
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Aktuálnou dohodou s EÚ sa len predĺži grécka agónia

Najnovšou dohodou medzi Európskou úniou (EÚ) a Gréckom sa len predĺži grécka agónia. Ak bude pokračovať nalievanie peňazí do tejto krajiny a Grécko nevystúpi z eurozóny, ohrozí to nakoniec aj stabilitu celej EÚ, domnieva sa predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko.

Reagoval tak na aktuálnu dohodu z pondelka (13.7.) medzi Gréckom a ostatnými krajinami eurozóny, na základe ktorej môže krajina výmenou za rozsiahle reformy začať rokovať o treťom balíku pomoci v objeme viac ako 80 miliárd eur. Jeho strana bola podľa Danka od počiatku proti finančným príspevkom gréckym bankám a štátu. "Grécko sa dlhodobo zadlžilo a podvádzalo ohľadom svojich ekonomických výsledkov," pripomenul. Zatiaľ čo chudobní Gréci v tejto situácii najviac trpia, politici zodpovední za grécky krach si podľa neho dodnes užívajú svoje majetky.

Práve tí Gréci, ktorí dnes najviac trpia, musia podľa Danka urobiť poriadok s tými, ktorí ich do tejto situácie dostali. "Musia vidieť, že grécka vláda, Európska únia a Európska centrálna banka hrajú len divadlo pred inými štátmi, ako aj pred gréckym ľudom a ide len o to, aby veritelia neprišli o svoje peniaze, ktoré do Grécka nezodpovedne nalievali," tvrdí.

Nemci sú za zotrvanie Grécka v eurozóne, pochybujú však o realizácii reforiem

Väčšina Nemcov považuje opatrenia prijaté v súvislosti s riešením gréckej dlhovej krízy za primerané. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky pre prvý program nemeckej verejnoprávnej televízie ARD. Podľa nich 57 percent respondentov považuje opatrenia za primerané, 22 percent za nedostatočné a 13 percent za prehnané.

Väčšina z 1000 oslovených nemeckých občanov je za zotrvanie Grécka v eurozóne (62 percent), za tzv. Grexit sa vyslovilo 32 percent respondentov. Je to výrazný posun v porovnaní s výsledkami po ohlásení referenda v Grécku, keď sa podobné percento oslovených (45 percent) vyslovilo za i proti zotrvaniu Grécka v eurozóne, uviedla agentúra DPA.

Grécko 2015
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Iba výrazná menšina Nemcov však ráta s tým, že grécka vláda dokáže realizovať v praxi dohodnuté reformy. Až 78 percent respondentov je opačného názoru.

O balíku pomoci pre Grécko by sa mohlo rokovať štyri týždne

Rokovania o treťom balíku pomoci Grécku potrvajú zrejme štyri týždne. Vyhlásili to v pondelok predstavitelia eurozóny po stretnutí ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup). Rokovania by mohli dostať zelenú v piatok. "Vieme, že čas je pre Grécko kritický, neexistujú však žiadne skratky,“ povedal šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling.

Podľa šéfa Eurogroup Jeroena Dijsselbloema by rokovania mohli trvať skôr štyri týždne ako dva týždne, pričom aj s týmto harmonogramom ho podľa jeho slov "niektorí ľudia nazývajú optimistom“. Eurogroup by mohla mať telekonferenciu v stredu, alebo vo štvrtok po hlasovaní o reformách v gréckom parlamente.

Grécko by podľa Schäubleho mohlo vydávať dlžobné úpisy

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble navrhol v diskusii s inými ministrami krajín eurozóny, že Grécko by mohlo vydávať dlžobné úpisy (IOU). Podľa Schäubleho by to bol prostriedok dočasného financovania krajiny. Informovali o tom v utorok nemecké noviny Handelsblatt s odvolaním sa na jedného z účastníkov rozhovorov.

Schäuble uviedol, že Grécko by mohlo použiť IOU na uhradenie niektorých domácich záväzkov. Z informácií denníka Handelsblatt vyplýva, že vydávanie IOU bolo jednou z tém pondelkového zasadnutia ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup). 

Lídri členských štátov eurozóny sa v pondelok ráno po celonočných rokovaniach v Bruseli jednomyseľne zhodli na podmienkach, za akých môže Grécko čerpať ďalší úverový program z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), tzv. trvalého eurovalu. Informoval o tom predseda Európskej rady Donald Tusk. "Treba splniť prísne podmienky... Rozhodnutie dáva Grécku šancu na návrat s podporou jeho európskych partnerov," uviedol Tusk.

Grécky parlament schváli zákony potrebné na uvoľnenie ďalšej pomoci

Grécky parlament schváli legislatívu potrebnú na poskytnutie novej finančnej pomoci zo záchranného fondu eurozóny pre Grécko, napriek nesúhlasu niektorých poslancov vládnucej strany Syriza. Uviedol to dnes grécky minister vnútra Nikos Vutsis. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Padne také rozhodnutie, ktoré umožní návrat do normálu," povedal Vutsis novinárom. Podobne aj hovorca parlamentného klubu Syrizy Nikos Filis prisľúbil, že vláda podporu získa.

Premiér Alexis Tsipras čelí odporu z radov poslancov Syrizy, ktorí sú pobúrení jeho "kapituláciou pred európskymi požiadavkami". Tvrdia, že ide o jeden z najtvrdších úsporných programov v histórii eurozóny. Podľa gréckej rozhlasovej stanice SKAI by proti reformám mohlo hlasovať, alebo sa hlasovania zdržať, okolo 40 poslancov Syrizy.

Schäuble navrhol Grécku, aby uhradilo domáce platby IOU úpismi

Grécko by mohlo vydať neformálne dlžobné úpisy, tzv. IOU úpisy, a použiť ich ako svoj dočasný peňažný nástroj na uhradenie domácich platieb. Naznačil to vraj v pondelok (13.7.) počas summitu eurozóny nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na článok v nemeckých novinách Handelsblatt.

Grécka štátna pokladnica je prázdna a banky v krajine sú od 29. júna zatvorené. Už minulý týždeň sa v gréckych médiách objavili špekulácie, že kabinet chystá zavedenie paralelnej meny, aby mohol na konci júla vyplatiť dôchodky a mzdy štátnym zamestnancom. Grécke ministerstvo financií to však poprelo.

Denník Kathimerini s odvolaním sa na nemenované zdroje minulý týždeň napísal, že grécke úrady pripravujú vydanie dlžobných úpisov IOU, ktorými na konci mesiaca vyplatia dôchodky a mzdy vo verejnom sektore, ak dovtedy vláda nedostane peniaze od veriteľov. Aj Schäuble podľa niektorých účastníkov rokovaní, ktorí nechceli byť menovaní, navrhol Aténam, aby využili IOU na uhradenie domácich finančných záväzkov. Vydane IOU bolo aj jedným z bodov pondelkového (13.7.) stretnutia Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny.

Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu