Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gréci dnes hlasujú už v ďalších tohtoročných parlamentných voľbách: Syriza má zatiaľ náskok

Gréci dnes hlasujú už v ďalších tohtoročných parlamentných voľbách Zobraziť galériu (3)
Gréci dnes hlasujú už v ďalších tohtoročných parlamentných voľbách (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Občania Grécka hlasujú dnes už v poradí druhých tohtoročných parlamentných voľbách, v ktorých si môžu vybrať, komu dôverujú natoľko, aby viedol ich krajinu v ústrety novej medzinárodnej pomoci.

Ľavicovoradikálna strana Syriza má zatiaľ v dnešných predčasných parlamentných voľbách mierny náskok pred konzervatívnou stranou Nová demokracia (ND). Vyplýva to z prvých zverejnených odhadov zozbieraných na základe odpovedí voličov pri odchode z volebnej miestnosti. Syriza má podľa nich podporu 32 percent voličov, zatiaľ čo ND volilo 29,6 percenta voličov.

Politickí analytici však pri analýze týchto odhadov upozornili, že ide o údaje z dnešného dopoludnia a situácia sa do večera môže ešte niekoľkokrát zmeniť. Druhý odhad zverejnia o 15.00 h miestneho času, ďalší o tri hodiny neskôr.

Vodca Syrizy Alexis Tsipras dnes vyjadril presvedčenie, že grécky ľud vezme svoju budúcnosť do vlastných rúk a v predčasných voľbách dá politikom nový mandát na vytvorenie silnej vlády a na pokračovanie reforiem na ďalšie celé štyri roky. 

"Dokázali sme, že dokážeme nájsť cesty aj tam, kadiaľ predtým neviedli," uviedol dnes Tsipras pred novinármi vo volebnej miestnosti v aténskej štvrti Kypseli, kde volil. Prisľúbil, že vláda Syrizy by bránila práva gréckeho národa, a to nielen v Európe, ale aj v rámci samotnej krajiny. 

Zdôraznil, že sa treba vzdať starých schém a ponúknuť perspektívu, aby "mladí ľudia mohli žiť v tejto krajine, mohli v nej snívať a tvoriť a urobiť z nej silného a rovnoprávneho partnera v Európe". "Ja som optimista. Pôjdeme vpred," zdôraznil Tsipras.

Líder ND Vangelis Meimarakis dnes vyhlásil, že nesklame dôveru gréckych voličov, dokonca ani tých, ktorí mu dnes neodovzdajú svoj hlas. Vyjadril nádej, že Gréci dnes "zavrhnú lož, aby všetci mali lepšiu budúcnosť".

Líderka Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Fofi Gennimatová vyzvala skoncovať s medzistraníckymi konfliktami a vyjadrila pripravenosť spolupracovať po voľbách s inými politickými subjektmi. 

Práve PASOK by sa mohlo stať kľúčovým hráčom pri formovaní novej gréckej vlády, keďže podľa prieskumov žiadna zo strán nemá nádej získať v parlamente väčšinu a bude si musieť hľadať partnerov do koalície.

Ľavicová strana bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa Syriza (Synaspismos Rizospastikis Aristeras), ktorá sa zaručila úspornými opatreniami výmenou za miliardy eur záchranných pôžičiek, viedla v prieskumoch verejnej mienky uskutočnených krátko pred dnešným hlasovaním s tesným náskokom pred svojím rivalom, konzervatívnou stredopravou stranou Nová demokracia (Nea dimokratia, ND). 
Prieskumy však naznačujú, že víťaz dnešných predčasných volieb nezíska dostatok hlasov na to, aby vytvoril vládu sám. 

Podnetom na vypísanie volieb bola demisia Alexisa Tsiprasa, ktorý sa vzdal koncom augusta funkcie predsedu gréckej vlády - len sedem mesiacov od nástupu do tohto úradu, keď začala vnútri jeho vlastnej strany Syriza proti nemu rebélia za to, že svoju politiku otočil o 180 stupňov a pristúpil na požiadavky medzinárodných veriteľov. Voľby v januári tohto roku však Tsipras vyhral najmä vďaka sľubu že zruší Grécku úsporné opatrenia, komentuje agentúra AP. 

Volebné miestnosti sa otvorili dnes ráno o 06.00 h a zatvoria sa podvečer o 18.00 h SELČ. Zakrátko nato by mali byť známe prvé volebné odhady. 

Viac o téme: VoľbyKrízaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu