Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Oravec: Veľká väčšina malých a stredných podnikateľov nikdy nič nedostane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA – Vláda zvýhodňuje vybrané firmy, z roka na rok zvyšuje finančné zaťaženie podnikania, nedokáže nasadiť uzdu byrokracii a podnikateľom zväzuje ruky, povedal pre TASR prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Ide podľa neho často o zbytočné obmedzenia, ktoré ospravedlňuje rôznymi nálepkami ako ochrana spotrebiteľa, ochrana bezpečnosti a zdravia zamestnancov či ochrana životného prostredia.
"O čo horšie je podnikateľské prostredie pre všetkých, o to viac sa vláda snaží urobiť si alibi tým, že selektívne rozdáva zvýhodnenia a úľavy vybraným firmám či skupinám podnikateľov. Zahraničným investorom dáva investičné stimuly, finančnú podporu smeruje aj na začínajúcich podnikateľov, ženy podnikateľky, nezamestnaných, čo sa rozhodnú podnikať. Ale veľká väčšina malých a stredných podnikateľov nikdy nič nedostane. Naopak, musí na svojich pleciach znášať neustále zhoršovanie podmienok pre podnikanie," myslí si Oravec. Vláda tým podľa prezidenta ZPS "len zvyšuje deformácie podnikateľského prostredia, keď jedných zvýhodňuje a iných diskriminuje". 

Hľadať pozitíva v doterajších opatreniach by podľa Oravca bolo deformovaním celkovo veľmi nepriaznivého obrazu. "Najväčším negatívom je asi jeden z najhorších a najneefektívnejších systémov správy daní a odvodov na svete, čo vedie k neúmernej byrokracii pre podnikateľov, pre čo už roky v rebríčku Svetovej banky Paying Taxes okupujeme tie najhoršie priečky a pred nami sú aj desiatky rozvojových krajín, čo je medzinárodná hanba," podčiarkol šéf ZPS.  

Viac o téme: Ján OravecZPS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu