Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Daeš pomaly, ale isto umiera: Demokratické sily spustili útok na poslednú baštu v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BÁGHÚZ - Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) vedené Kurdmi spustili v nedeľu útok na poslednú baštu džihádistickej organizácie Daeš v Sýrii. Pre agentúru DPA to potvrdil hovorca SDF Mustafá Balí.

Za uplynulé týždne SDF pozastavili operáciu zameranú na dobytie poslednej bašty Daeš — obliehanej dediny Bághúz ležiacej na východe Sýrie neďaleko irackých hraníc -, aby odtiaľ evakuovali civilistov.  Balí na sociálnu sieť Twitter napísal, že v tejto oblasti došlo k ťažkým bojom medzi jednotkami SDF a bojovníkmi Daeš.

Dodal, že vojenské lietadlá Američanmi vedenej koalície zasiahli v Bághúze aj skladiská zbraní militantov. Balí pre DPA ešte predtým uviedol, že z obliehanej dediny doteraz evakuovali desaťtisíce civilistov a ich jednotkám sa vzdali tisíce teroristov Daešu rôznych národností. 

"Sme presvedčení, že teroristi, ktorí v Bághúze zostali, sa nevzdajú. Naše jednotky obliehajúce Bághúz už dostali rozkazy na spustenie vojenskej operácie," dodal. Američanmi podporované SDF obnovili ofenzívu proti Daeš v Bághúze 1. marca. Predtým svoje operácie na dva týždne pozastavili, aby z dediny evakuovali civilistov. 

Viac o téme: útok SýriaKurdiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu