Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusi poslali k hraniciam s Ukrajinou tanky a obrnené vozidlá: Putin sa ozval!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MARIUPOL - Proruskí separatisti ostreľovali v utorok z tankov a mínometov pozície ukrajinskej armády na predmestí Mariupolu v Doneckej oblasti.

"Výsledkom je jeden zabitý a jeden zranený vojak. V niektorých prípadoch militanti strieľali z obytných štvrtí, používali zakázané metódy vedenia boja v nádeji, že sa po nich nebude strieľať," citovala dnes agentúra Ukrinform z armádnej zvodky.

Podľa nej však vládne sily paľbu opätovali takým spôsobom, aby nezasiahli civilistov. "Len takéto akcie donútia teroristov neustále manévrovať a meniť svoje pozície," uviedla armáda.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií, medzitým informoval o rozmiestnení vše 100 ruských obrnených vozidiel a tankov v Rostovskej oblasti pri ukrajinských hraniciach.

Putin: Na východe Ukrajiny napriek dohodám zúri občianska vojna

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril dnes poľutovanie nad tým, že dohoda o prímerí spred dvoch mesiacov nedokázala ukončiť občiansku vojnu na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

"Na Ukrajine, neďaleko ruských hraníc, zúri občiansky konflikt, ktorý je fakticky občianskou vojnou. Napriek dohodám z Minska pokračuje ostreľovanie pokojných miest a stále sú zabíjaní civilisti," povedal Putin na stretnutí venovanom otázkam vojensko-technickej spolupráce.

Takzvaný minský protokol podpísali 5. septembra v bieloruskej metropole predstavitelia Ukrajiny, Ruska a dvoch východoukrajinských separatistických republík.

Dohoda, sprostredkovaná Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), počítala s okamžitým ukončením bojov, čo sa však v praxi nikdy úplne nenaplnilo. Z porušovania podmienok prímeria sa navzájom obviňujú obe strany konfliktu.

V Donecku zahynuli pri delostreleckom útoku dvaja tínedžeri

Dvaja tínedžeri zahynuli dnes pri delostreleckom ostreľovaní v čase, keď sa nachádzali na školskom športovisku vo východoukrajinskom meste Doneck, ktoré je v rukách povstalcov. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na doneckú mestskú správu.

"Následkom raketového útoku z bojovej zóny boli na športovisku školy zabití dvaja tínedžeri a ďalší traja boli zranení," napísala správa mesta Doneck vo vyhlásení.

Miestni obyvatelia tvrdia, že k udalosti došlo asi dva až tri kilometre od doneckého letiska, ktoré sa separatisti snažia dobyť z rúk vládnych síl aj napriek prímeriu, ktoré bolo vyhlásené 5. septembra.

Putinovi je ľúto, že prímerie na Ukrajine nefunguje

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril v stredu znepokojenie nad tým, že dvojmesačné prímerie neukončilo občiansku vojnu na východe Ukrajiny. "Napriek dohode (o prímerí) z Minsku, paľba na pokojné mestá pokračuje a civilisti stále zomierajú," citovala Putina agentúra Ria Novosti. Ukrajinské vedenie a proruskí separatisti sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria, ktoré bolo dohodnuté v bieloruskej metropole Minsk 5. septembra. V súčasnosti sa zdá, že dokument je už len kusom papiera.

Ukrajinský parlament po dosiahnutí prímeria schválil priznanie osobitného štatútu obom separatistickým oblastiam, ktorý má dočasne rozšíriť ich autonómiu. Násilie však pokračuje a Moskva stále odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Tí navyše cez víkend usporiadali vlastné voľby, ktoré Kyjev odmietol ako "frašku". Podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka boli nedeľné voľby "do neba volajúcim porušením" dohody z Minsku, čo zničilo "celý mierový proces". Podľa dohody o prímerí sa totiž voľby v oboch regiónoch mali konať v decembri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu