Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Putin zmenil názor: Tajný pakt s Hitlerom, ktorý spustil genocídu v Poľsku, označil za správny!

Demonštrácie proti ruskej intervencii na Kryme.
Demonštrácie proti ruskej intervencii na Kryme. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že rozhodnutie Sovietskeho zväzu podpísať v roku 1939 zmluvu s Adolfom Hitlerom bolo správne. Dohoda o neútočení, ktorú dojednali ministri zahraničných vecí Joachim Ribbentrop a Vjačeslav Molotov, bolo aj určenie sféry vplyvu, vrátane rozdelenia Poľska medzi obe veľmoci.

Sovietsky zväz je aj Rusku obviňovaný z toho, že sa podieľal na rozpadnutí Poľska, história však podľa Putina nie je tak jednoznačná. "Sovietsky zväz podpísal s Nemeckom zmluvu o neútočení. Ľudia hovoria: 'To je hrozné'. Ale čo je na tom zlé, že Sovietsky zväz nechcel bojovať, " vyhlásil Putin a dodal, že aj keby Sovieti vedeli o nevyhnutnosti vojny, potrebovali by čas na modernizáciu armády.

Pakt Ribbentrop-Molotov uzavrel Sovietsky zväz s nacistickým Nemeckom 23. augusta 1939. Štáty sa zmluvou zaviazali, že druhého nenapadnú, ani sa nespoja s jeho nepriateľmi. V tajnom protokole si obe krajiny navyše rozdelili sféry vplyvu, pričom Nemecku mala pripadnú Litva, Rusku potom Fínsko, Estónsko a Lotyšsko a časť Rumunska. Poľsko si obe krajiny plánovali rozdeliť, ako sa neskôr aj stalo. Nemci zaútočili týždeň po podpise dohody, Sovieti o ďalší týždeň neskôr. Obaja agresori si potom Poľsko rozdelili a ihneď na obsadenom území spustili čistkycivilného obyvateľstva.

"Čo urobilo samotné Poľsko, keď Nemci obsadili Československo? Zabralo časť Československa. A potom ho ako pomsta postretlo to isté,"povedal v stredu Putin podľa oficiálneho prepisu debaty, ktorý zverejnil Kremeľ.

Ruských historikov vyzval, aby zabránili "prepisovanie histórie" na základe geopolitických záujmov. ""Riadny výskum musí ukázať, že také boli vtedy metódy zahraničnej politiky.Aby sme predišli prepisovaniu histórie, potrebujeme ľudí ako vy - expertov, ktorí nielen informujú o minulosti objektívne a komplexne, ale tiež ich hodnotí," dodal Putin.


Existenciu tajného protokolu Sovietsky zväz popieral až do roku 1989. Putin pritom pred piatimi rokmi ešte vo funkcii premiéra pakt odsúdil v liste, ktorý zverejnili poľské médiá. "Moja krajina sa priznáva k chybe a zúčastňuje sa tvorenie nového sveta," uviedol vtedy Putin, ktorý zmluvu s nacistickým Nemeckom označil za nemorálne.
    
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu