Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Porošenko: Ukrajinská armáda je schopná odraziť útok povstalcov

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV – Nie je dôvod na paniku ohľadom situácie v povstaleckých regiónoch na východe Ukrajiny, povedal to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko.

V prípade stroskotania dohody o neútočení má podľa neho ukrajinské vojsko dostačujúce zdroje na odvrátenie útoku. Prezidentove vyhlásenie zverejnila webová stránka jeho úradu, informovali agentúry Reuters a TASS.

"Pokiaľ budú udalosti aj napriek mierovému plánu neriešiteľné, ukrajinské ozbrojené sily sú dnes pripravené a schopné odraziť (ofenzívu)," povedal Porošenko. Kyjev je podľa neho stále odhodlaný nájsť mierové riešenie konfliktu.  "Veríme, že problém so separatistickými regiónmi Doneckom a Luhanskom vieme vyriešiť výhradne politickou a mierovou cestou. Máme však ozbrojené sily a to dnes znamená chrániť náš štát," povedal v prejave na dnešnom stretnutí lídrami obranných a bezpečnostných zložiek.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že na východe Ukrajiny očakávajú novú ofenzívu proruských separatistov a že na Ukrajinu prešli z ruskej strany hraníc tanky a iná vojenská technika, čo Moskva dlhodobo popiera. Kyjev preto tiež presúva ťažkú vojenskú techniku smerom k hraniciam konfliktného regiónu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu