Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kyjev je v pohotovosti: Ruské tanky prekročili ukrajinskú hranicu?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Kyjev - Ukrajinskú hranicu vo štvrtok údajne prekročil konvoj z Ruska, pozostávajúci z 32 tankov, 16 húfnic, nákladných vozidiel s muníciou a bojovníkov. Rusi toto tvrdenie označili za fámu.

„Rozmiestňovanie vojenskej techniky a ruských žoldnierov na frontovú líniu pokračuje,“ citovala agentúra Reuters hovorcu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko.

Ruské ministerstvo obrany reagovalo dnes na správy o údajom pohybe ruskej armády smerom k ukrajinskej hranici, ktoré nedávno tlmočili šéf kanadskej diplomacie John Baird a predstavitelia USA a NATO. Označilo ich za fámy.

„Tieto oznámenia boli založené na citovaní nejakých správ bez akéhokoľvek pevného dôkazu,“ citovala ruský rezort obrany agentúra RIA Novosti. Podľa ministerstva zdroj informácie o údajnom ruskom pohybe k hranici svojho suseda „nie je ukrajinský, ale nachádza sa v administratívnej budove v Kyjeve.“

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok konštatoval, že ruské jednotky sa presúvajú k ukrajinským hraniciam a Moskva stále poskytuje podporu tamojším separatistom. Aj John Baird vyjadril v stredu vážne znepokojenie v súvislosti s informáciou, že Rusi smerujú k hranici.

Vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe generál Philip Breedlove predtým uviedol, že na území východnej Ukrajiny sa nachádza asi 250 - 300 ruských vojakov, ktorí pomáhajú pri výcviku a vyzbrojovaní povstalcov. Na ruskej strane hraníc sa podľa neho nachádza asi sedem brigád ruskej armády.

NATO údajne zaregistrovalo viac ruských vojakov pozdĺž ukrajinskej hranice 

Severoatlantická aliancia zaregistrovala zvýšený počet ruských vojakov a výzbroje pozdĺž ukrajinskej hranice. Zároveň preveruje správu, podľa ktorej ruské tanky prekročili ukrajinskú hranicu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z NATO.

"Sme si vedomí správ, že ruské jednotky a tanky prekračujú hranicu medzi Ukrajinou a Ruskom a preverujeme tieto správy. Môžeme potvrdiť nedávny nárast počtu ruských vojakov a výzbroje pozdĺž východnej hranice Ukrajiny," povedal zdroj. Ak sa však podľa neho správa o prieniku ruských síl na Ukrajinu potvrdí, bude to "ďalší dôkaz o ruskej agresii a priamej účasti na destabilizácii Ukrajiny".

      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu